Depresivni period (ne)svesnog svođenja računa sa sobom iza nas je i „daleko mu lepa kuća“ ostala, a euforično-planersko startovanje u Novoj godini sve nas obuzima. Iskoristimo to poletno intencionalno stanje tela, duha i svesti i, dok nas nešto na prepad ne iznenadi, postavimo pred sebe nove zadatke, ciljeve, planove i želje u svim segmentima života, te krenimo da ih ostvarujemo. Teško da može biti pomaka, pokretanja, promene, napretka, ostvarenja snova, ukoliko ispred sebe nemamo ciljeve kojima treba da stremimo.

Pođimo od onog najkrupnijeg, onog što nas je najviše mučilo u prethodnoj godini, što nam je stvaralo neprestanu glavobolju, onoga u čemu smo bili najmanje uspešni, u čemu smo podbacili, i što pod hitno treba da promenimo. Koliko god teško bilo suočavanje sa realnošću i radikalne odluke koje treba da donesemo, samo oslobođeni balasta teskobe i promptnim započinjanjem sa „rašćišćavanjem“ nagomilanih problema pod tepihom, moći ćemo izlečiti „žuljevito mesto“ i rasterećeni nastaviti da pravimo oazu udobnijeg obitavanja.

Jedno nemojmo smetnuti sa uma – da ako za sebe svaki dan ne učinimo nešto lepo što će nam popraviti raspoloženje, nećemo biti uspešni ni u ostvarenju svojih ciljeva. Iako nam već godinama finansije nisu saveznik, mi (žene) smo postale čarobnice za novčane kalkulacije i specimeni vrste, koje uvek na volšeban način pronalaze „izlaz“ iz svake situacije. Nažalost, najčešće štedeći same na sebi, lišavajući se sitnih, običnih, malih, ličnih zadovoljstava. Zato, neka prva stvar koju ćemo ove godine uraditi bude plan kako svaki mesec priuštiti sebi neku sitnicu koja će nas obradovati, ispuniti energijom i zadovoljstvom i učiniti da beskrajno uživamo. Ovo nije poziv na mahnito i besomučno rasipanje novca, već oprobani recept za podizanje samopouzdanja i raspoloženja, jer samo onda kada smo mi (žene) dobre same sebi, kada se udobno osećamo u svojoj koži, samo tada smo dobre i svima oko nas (muževima, deci, prijateljima, saradnicima, prolaznicima….).

Predlažem vam da svaki mesec iznenadite i obradujete sebe nekom slatkom mrvicom sa trpeze zadovoljstva. Ovo su neke od ideja viđene mojim okom i vođene ličnim, prikrivenim potrebama i željama.

Januar:

Iako dekintirani, ispošćeni decembarskim troškovima i unapred zaduženi visokim iznosima za snežne čarolije zahtevne dece pred školski raspust, idealan je trenutak da i to malo preostale crkavice potrošimo (pošto svakako ništa ne možemo da uštedimo) i iskoristimo period dobrih rasprodaja koji je u toku.

Da ne raspredam ponovo o najboljem načinu „korišćenja“ perioda popusta, predlažem da oni koje interesuje kako da „profitiraju“ u ovom periodu, pročitaju raniji blog u kome je dato „uputstvo za uspešnu upotrebu rasprodaja“. ( https://www.sunmoon-stars.com/rasprodaja-sale-popust/)

Za sebe: svakako da kupe onaj omiljeni komad nakita koji su priželjkivali protekle godine. Na popustu je od neverovatnih 50%.

Februar:

Ovaj zimski mesec započinje usporeno, odmorima, školskim raspustima, potrebom za opuštanjem, lenčarenjem, razvlačenjem…

Prema nekim kalendarima 14-tog pada dan Svetog Valentina, poznatiji kao Dan zaljubljenih, koji su prihvatili i kod nas proslavljaju uglavnom mlađe generacije. Iako meni nedovoljno jasan praznik, jer ne smatram da ljubav treba slaviti samo jedan dan u godini, svakako da je uvek dobrodošlo, bar kao povod, voljenu osobu obradovati nekim darom od srca.

Za sebe: izaberite fini, porcelanski, minijaturni set za čaj ili bar jednu šoljicu i iz topline doma, posmatrajući provejavanje snega, uživajte uz knjigu ispijajući miomirisni biljni napitak.

Mart:

Iako u društvu poznata kao moderna Roza Luksemburg, ni 8. martom, kao jedinim danom u godini na koji će se usmeriti pažnja na dame, nisam preterano oduševljena, mada, kao istorijski datum koji podseća na borbu za ekonomska, politička i društvena prava žena, treba da bude dostojanstveno obeležen – najbolje, skromnim poklonom.

U drugoj polovini meseca, na samom početku proleća, svi oni koji su stupili u brak tokom proteklih godinu dana, 22. marta praznuju Mladence (40 mučenika sevastijskih). Detaljnije o običajima za ovaj praznik, kao i predlog poklona koje možete poneti novopečenom bračnom paru pročitajte u tekstu na: https://www.sunmoon-stars.com/top-5-poklona-za-mladence/

Za sebe: odaberite veselu, ženstvenu, cvetnu tacnu za kolače ili etažericu za slatkiše i uz romantičnu muziku, bez griže savesti, prepustite se čarima omiljenih đakonija.

April:

Ove godine Uskrs, pada 16. aprila, i svakako da veselim simbolima treba ukrasiti svoj dom i dostojanstveno obeležiti ovaj dan. Koga zanima nešto više o najznačajnijem hrišćanskom prazniku može se informisati i u blogu  https://www.sunmoon-stars.com/uskrs-radost-u-nasem-domu/

Za sebe: svakako kupite nežnu, elegantnu, floralnu vazicu za cveće koja će udomiti prve vesnike proleća, a nama doneti osmeh na lice.

Maj:

Na samom početku meseca obradovaće nas 1. maj, međunarodni praznik rada, ako ni zbog čega drugog, a ono što pada u ponedeljak, pa ćemo, mi radni ljudi,  imati produženi vikend.

Za sebe: treba obnoviti čaše za omiljena pića i, lagano ispijajući ih, uživati u prirodi, bilo da je terasa ili bašta u pitanju.

Juni:

Za praznike ne znam, ali znam da ću sebe počastiti jednim dobrim bokalom ili flašom za limunadu i ceđene sokove, sa umetkom za led, u koje ću natrpati najrazličitije voće i sa radošću dočekati početak leta. Možda nabavim posudu za punč i sangriju i prisetim se davnih dana mladosti, kada sam se osvežavala ovim napicima.

Juli:

Kako se masovnije kreće na godišnje omore, tako započinje i letnji period rasprodaja, što baš nije dobro ni kupcima, ni prodavcima. Kupci su se istrošili na uplatu aranžmana za morske destinacije, pa im nedostaje novca za kupovinu, a prodavci su željni da se oslobode viška lagera i zarade neke parice bar za obrtanje sredstava.

Za sebe: nove šerpe za pripremu „zdrave“ hrane, poseban tiganj i neko specifično kuhinjsko pomagalo, koje će ubrzati, pojednostaviti i olakšati pripremu hrane sa „novog režima“ na koji smo se bacile.

Avgust:

U jeku vrelog leta ništa drugo ne preostaje nego da „bahato“ sebe iznenadimo jednom malenom, romantičnom, praktičnom kutijicom ili činijicom za nakit i sitnice, koju ćemo staviti pored uzglavlja da nam ulepša san.

Septembar:

Za mnoge, a naročito roditelje, septembar je zapravo pravi početak godine. Nakon haotičnog starta koji nas sluđuje nabavkom svih školskih potrepština i ubacuje u fazu prilagođavanja na novonastale obaveze, uplovimo u mirnu luku podsećanja da i mi postojimo i ne propustimo da za sebe iskombinujemo set za ručavanje sačinjen od najraznolikijih, nama omiljenih tanjira. Obavezan je set za jednu osobu (nas), a baš, po ličnoj želji, opredelite se za dva.

Oktobar:

Ulazimo lagano u period slava, koji će u narednim nedeljama biti sve intenzivniji. Osim poklona prijateljima, na koje moramo misliti, nećemo ni pred kraj godine zaboraviti na sebe, pa ćemo baš sada kupiti jedan dobar escajg, jednostavnog, pročišćenog dizajna, funkcionalan i kvalitetan, da u njemu uživamo dugi niz godina.

Novembar:

Onako iz čista mira, ćefa radi, kupiti sebi omiljenu kristalnu ili porcelansku figuru, ekstravagantnu vazu…

Decembar:

Da je ne dočekujemo svake godine u isto vreme i da se običaji menjaju, sada bih nadugačko i naširoko raspredala o Novoj Godini. Pošto nam je dobro poznat ovaj veseli praznik, ponavljam tekst iz neke prethodne godine  https://www.sunmoon-stars.com/stize-nova-godina-odlazi-stara/

Predlažem da za sebe ne odaberete identičan poklon kao prethodnih godina. Utrčite u radnju, pregledajte police i iznenadite samu sebe kupivši ono što vas je u tom trenutku ostavilo bez daha. Bilo da je u pitanju svećnjak za romantičnu večeru, ram za fotografije u koji ćete staviti sliku drage osobe, novogodišnji ukras, elegantno ogledalce, privezak za ključeve… ili šta god drugo. Važno je da nam donese osmeh na lice.

Namerno nisam pisala o svim onim „obaveznim“ prigodama koje nas čekaju tokom godine, jer svako od nas najbolje zna koje proslave ima svakog meseca. Svakako, najjednostavnije je početkom meseca napraviti podsetnik „dešavanja“ (praznika, rođendana, venčanja, godišnjica, slava…) i na vreme osmisliti i kupiti neophodne poklone. Često smo u situaciji da nas neki praznici „iznenade“, a najčešće Nova godina, pa u poslednjem trenutku, u nervozi, gužvama, sveopštem ludilu idemo u nabavku poklona. Jednostavnije i funkcionalnije (bolji izbor ćemo napraviti, promisliti, uporediti i jeftinije kupiti…) je ako na vreme osmislimo i organizujemo kupovinu. Ako baš i okasnimo, tu je uvek savršeno rešenje u vidu naše internet prodavnice (www.sunmoon-stars.com/internetprodaja). Pokušajte, poslušajte me i videćete da sam u pravu.

PRIJAVITE SE ZA NAŠ NEWSLETTER

 

Vi ste uspešno prijavljeni!

Share This