WMF

Kažu da se žene dele na čistačice i kuvarice t.j. one koje odnebrojenihkućnih poslova preferiraju čišćenje i pospremanje ili one koje više vole kuvanje. Sebe svrstavam u grupu kuvarica.

Nemojte nikako ovaj tekst shvatiti kao pledoaje za zatvaranje žene u kuću i njeno naoružavanje portvišem i varjačom, već kao odu trenutku opuštanja, uživanja i jednom odabranom, jednostavnom sustretu sa istinskim životnim vrednostima koje ćemo same i po želji, sebi upriličiti. A znamo dobro, kada smo mi srećne i zadovoljne i svi oko nas su takvi.

Ranije sam kuvala svakodnevno, čak i po nekoliko jela, udovoljavajući željama svih članova porodice. Kako je broj dece rastao, a želje postajale neprilične i odlazile do u beskraj, kuvanje mi je postalo velika obaveza, pa čak i teret, jer se, zbog brojnih svakodnevnih aktivnosti kojima sam se opteretila, umelo protegnuti do duboko u noć. Kada je prestalo da bude zadovoljstvo, pronašla sam adekvatnu zamenu, a za sebe, u kuhinji, rezervisala one trenutke kada sam posebno inspirisana, raspoložena i željna da ukućanima serviram đakonije prigotovljene s’ ljubavlju.

Kuvanje

Još od malena, jer to opredeljuje ženu–kuvaricu, dovlačila sam u kuću najrazličitije posude, aparate, sprave i pomagala za kuvanje, shvativši da su njihov kvalitet i namena preka potreba i velika pripomoć prilikom kuvanja. Tako, da biste skratile vreme pripreme hrane i mogle opušteno da uživate u njenom kombinovanju i kuvanju, zaista je neophodno da se „opremite“ dobrim šerpama, tiganjima, noževima, blenderima, raznoraznim seckalicama, hvataljkama, mutilicama, varjačama, kutlačama i ostalim, mnogobrojnim pomagalima. Em su korisni, em olakšavaju, em će vam vreme provedeno za šporetom protrčati, em ćete biti prezadovoljne učinjenim, em, em, em…

Tada sam otkrila nemačkog čudotvorca – WMF. Ne, to nisu početna slova korpulentnog kuvara koji u par minuta spremi gozbu za brojnu familiju, već skraćeni naziv jednog od najznačajnijih proizvođača kuhinjske opreme. Da, reći ćete, pa nisi ti naivna, kada si se opredelila za izuzetno cenjenog proizvođača i u profesionalnim krugovima gastronoma i među znamenitim kuvarskim imenima. Naravno da nisam naivna, jer da jesam, ni kuvanje, a ni život mi ne bi bio pesma, kao što jeste.

Upravo WMF koji u svojoj izuzetno širokoj paleti proizvoda nudi veliki izbor posuđa za pripremanje i čuvanje hrane, mnoge specijalizovane posude za posebne namene, kao i brojna, praktična kuhinjska pomagala koja će nam omogućiti da na najbrži način pripremimo namirnice čuvajući njihova nutritivna svojstva, učinio je da boravak u kuhinji bude podjednako snažan užitak kao i leškarenje na suncem obasjanoj plaži nekog ostrva Havajskog arhipelaga.

WMF rostilj

Prva stvar koju treba da nabavite sigurno je ekspres-lonac ili kako su naše bake govorile pretis lonac. Sa njim i jela za koja su potrebni sati kuvanja pripremate za najviše jedan čas. Nemojte slučajno da pasulj ili sarmu ostavite duže od sata, jer ćete imati paštetu umesto čorbastog pasulja. Grašak, boranija, sladak kupus, paprikaš, gulaš i slične domaće đakonije, pripremaju se za oko pola sata, a za dinstano povrće svake vrste, kao i za razne šnicle i seckana mesa, ne treba vam više od desetak minuta. Taman kada je počela da pućka mešavina snova i kada ste podesili temperaturu na blago šaputanje lonca, možete se bućnuti u kadu, staviti masku na lice, uraditi blagi piling tela, obradovati se nežnim kapljicama vode koje će osvežiti vašu kožu, utrljati neko hranljivo mleko, blago našminkati lice, isključiti ringlu i biti spremne za ručak. Zar nije dobra stvar?

WMF ekspres lonac

Ono što nas često nervira i ume da nam pokvari raspoloženje kao i obrok, jesu neadekvatni tiganji koji „lepe“ hranu ili se njihove teflonske i druge „presvlake“ ljušte ostavljajući nam kancerogene ljuspice u amanet. Nova generacija tiganja „Profi Resist“, izrađena od čelika sa, tankom metalnom „mrežicom“ na dnu, omogućava nam ono o čemu smo decenijama maštali: da imamo tiganj koji može da ide na sve tipove šporeta (smederevac, klasičnu ringlu, gas, keramičku i indukcionu ploču, rernu), koji ne „lepi“ namirnice za dno i kome prilikom grebanja svake vrste ne otpada „oplata“. Bilo da pečemo jaja, meso ili palačinke, da dinstamo luk i ostalo povrće, da ukuvavamo sosove i prelive, možemo se malo i zaneti u igri i zaboraviti na šporet, posledica neće biti. Zar nije sjajna stvar?

WMF tiganj

A kada dođe trenutak da više raznolikih namirnica različitog vremena pripreme treba spremiti, nastaje haos. Vadimo brojne šerpice, zauzimamo sve ringle, pazimo na vreme za kuvanje i uvek smo oznojani i nezadovoljni. I za taj trenutak postoji rešenje. Ono se krije u posudi „Vitalis“ ili nekoj drugoj, koja nam omogućava da u isto vreme kuvamo i po 5-6 različitih namirnica. Na dno stavimo meso, ribu ili povrće kome je potrebno nešto više vremena za kuvanje, a odozgo, u zasebne posude, sve one namirnice koje će se brže pripremiti. Poklopimo i ostavimo da krčka taman toliko koliko traje omiljena pesma na radiju. Kada smo otpevali poslednje note, počinjemo da vadimo skuvane namirnice, dodamo im strašću probuđene začine i sačekamo trenutak za serviranje. Zar nije moćna stvar?

WMF Vitalis

Znam da sam krenula od kraja, jer kad se dođe do šerpe sve je lako. Najnezgodnije je sve ono što prethodi kuvanju. Pranje namirnica, ljuštenje, seckanje, rendanje, pasiranje je ono što nam oduzima najviše vremena i strpljenja. Ali i za taj problem postoji lek. Savršeno oštri noževi različitih veličina neophodan su „alat“ svake raspevane kuvarice, a pored njih poželjno je imati i neka druga pomagala. Pod obavezno predlažem presu za beli luk. Očas posla propusti kroz svoje sito ovaj eliksir zdravlja i mladosti koji često zanemarujemo u ishrani, jer nam je nezgodno da ga iseckamo na sitno, a i prstići umeju da se upiju osobenog mirisa. Četvorostrano rende, sa raznolikim nožićima za seckanje i rendanje povrća i voća, sireva i začina, rešiće našu muku sa „ukrasnim“ i jednoobraznim komadićima koji će i na blage pokrete brzinom zvuka „izbacivati“ perfektno oblikovane komadiće hrane. A tek rupičaste kutlače i kašike, špatulice za okretanje, prevrtanje i vađenje hrane, sekači za voće, povrće i sireve, mlinovi za začine, vadilice koštica i korenastih delova, ljuštilice, slajseri za fina sečenja različitih debljina, mutilice, prava su milina za vaš performans. Zar nije savršena stvar?

WMF kuhinsjka pomagala

Život u gradovima kao deo makro trenda internacionalnog životnog stila postao je brz, bučan, energičan, uzbudljiv. Trošimo se preko svake mere, retko gde uspevajući da pronađemo „punjač“ za izgubljeno vreme, nerve, energiju, često zaboravljajući da najjednostavnije stvari u životu jesu i najizvanrednije. Zato, dozvolite im da se iskažu. Uživanje je na dohvat ruke. Dodirnite ga.

Pokušajte da kuvate bez slepog pridržavanja pravila. Kuvar ili recept neka budu samo „vodič“, smernica kojim putem krenuti i ništa više. Kada nastupi taj inspirativni trenutak, ispraznite kuću od ukućana i obožavalaca, obucite se prema kuhinjskom „dress code“ u posebnu, ležernu garderobu, odvrnite muziku do daske, povadite sve namirnice koje imate u frižideru, zamislite se čkiljeći na jedno oko i kao nehotice počešite se po glavi domunđavajući se sami sa sobom šta bi to mogli potrpati u šerpu, i kada ideja „nadođe“, zalepršajte, zaplešite po kuhinji. Pokušajte da se u tom prostoru seckajući raznorazne povrćke osetite i jako seksi. Znam, umete vi to, kao i ja. A zatim, krenite redom u šerpu ubacivati: malo nota, šaku luka, red osmeha, pa red paprike, nešto više uživanja, malko mesa, pun naramak tanga, prstohvat začina strasti, poklopite – zaigrajte, operite – zapevajte, promešajte – nasmejte se, liznite – oduševite se…

Kuvarica

Današnje doba nanovo promoviše trend porodičnog pripremanja obeda, tako da kuhinja, više nego ikada pre, postaje prostor u kome se i kuva i živi, postaje centralno mesto komunikacije i fokus porodičnog zadovoljstva. I upravo zbog toga, to čarobno mesto okupljanja treba učiniti savršenim, što se lako može postići odabirom WMF kuhinjskog posuđa i brojnih kuhinjskih pomagala koja će nam pomoći da na najbrži i najkvalitetniji način pripremimo zdrave obroke, koji će odoleti zahtevnoj izdržljivosti pri svakodnevnoj upotrebi, pokazati jednostavnost u nepretenciozno dizajniranim proizvodima koji doprinose estetici pripreme i konzumiranja hrane, a praktičnim sistemom koji integriše zadovoljstvo kuvanja i serviranja, ostvariće sve naše vizije, ideje i osećaje naglašavajući magičnu funkcionalnost, izuzetan kvalitet, vrhunsku izradu, trend dizajn i izvanrednu lepotu.

Porodicno kuvanje

PRIJAVITE SE ZA NAŠ NEWSLETTER

 

Vi ste uspešno prijavljeni!

Share This