Masta moze svasta

Bez granica, bez kočnica, bez zadrške jedino leti vetar i naša mašta. Ograde, zidovi, prepreke, brane, ograničenja u životu sigurno treba da postoje, dok u razigranosti mašte i naletu kreativnosti postaju suvišne i treba ih ukloniti ili bar pomeriti. Mogu da se kladim da ću u narednom životu biti vrhunski umetnik, jer bezobručnu slobodu realizovanu kroz opredmećenu imaginaciju umetničkog dela smatram conditio sine qua non vrhunskog stvaralaštva. I darom od Boga.

I upravo zbog toga obožavam “otkačene” dizajnere, njihove ideje, lucidne kreacije, pogubljenost imaginativnosti, nezaustavljivo jurišanje isprepletenih misli podstaknutih emocijama koje donose nove kolorite, figure, vizije… Valjda zbog toga što je sve poblesavelo i ja spas pronalazim u ludilu i podržavam ga, naročito ovo pozitivno, kreativno, osmišljeno, ovaploćeno, opredmećeno, u realnom svetu i vremenu materijalizovano.

Zato ću sada da donesem malo vesti iz sveta maštovitog dizajna.

Kreativni dizajn

Da li je “otkačen” ili ne prosudimo sami, ali sem detalja da se 1991. godine oženio sa mađarsko-italijanskom porno zvezdom i političarkom Ćićolinom, Džef Kuns, jedan od najvažnijih živih američkih likovnih umetnika, za svoja dela koristi znakove koji ishodište imaju u konzumnoj kulturi, na tankoj liniji koja odvaja kič od lepe umetnosti. Na pragu sedme decenije uspeo je da svojim stvaralaštvom ostane zabeležen kao umetnik koji je postavio osnove avangardizma, kreirajući dela u neo-pop ili post-pop stilu koji se od 80-tih godina prošlog veka javlja kao reakcija na minimalizam i konceptualizam.

U njegovim rukama čak i najpoznatiji, svakodnevni predmeti prevazilaze istovetnost i postaju prave ikone koje manifestuju suštinu američke kulture, a podizanjem kiča na nivo visoke umetnosti proizvodi kontroverzne reakcije odbacujći svaku klasifikaciju svog stvaralaštva i negirajući sakriveni značaj i smisao koji mogu da imaju njegovi radovi.

Slon na naduvavanje bio je jedan od prvih „balona“ na kojima je Kuns radio kada se preselio u Njujork, koristeći mogućnosti ubacivanja gasova u svoju skulpturu izrađenu od hromiranog čelika sa šablonom boja razbijenim tako da podseća na originalne igračke na naduvavanje. Slon kao opšti motiv stvaralaštva ovog dizajnera, koji se pojavljuje u različitim oblicima, formama i fazama rada, nasmejan, razigran, raspoložen, jarkim bojama je oslikan i na limitiranoj seriji tanjira koju je izradio čuveni francuski proizvođač porcelana „Bernardaud“.

Jeff Koons elephant

Beležeći svoja razmišljanja tokom 1933. godine, američki vajar Aleksander Kolder se zapitao: „Zašto ne plastični oblici u pokretu, ne jednostavno translatorno ili rotaciono kretanje, već nekoliko pokreta različitih tipova, brzina i amplituda koji će stvoriti rezultantnu celinu. Baš kao što neko može da napravi boje ili oblike, tako neko može da napravi pokrete.“ To je i učinio. Zadržao je i ovekovečio pokret.

Prema simboličnom cikličnom kursu od sedam dekada, Kolder je napravio preko 22000 radova, među kojima su najprepoznatljivije žičane, mobilne, stabilne, monumentalne skulpture, slike i crteži, a zahvaljujući svom snažnom talentu, kao pripadnik umetničke grupe „Apstrakcija-kreacija“ i snažnom pečatu koji ostavlja u oblasti kinetičke umetnosti, „Bernardaud“ je u saradnji sa Kolder fondacijom izradio na porcelanu reprodukcije njegovih mobilnih skulptura iz 40-tih i 50-tih godina prošlog veka. Crvene i crne siluete izražajnih oblika, vertikalno rasprostrte na zahvalnoj beloj podlozi tanjira, dominantno gospodare celim prostorom, dok na stolu odišu raskošnim sjajem.

alexander calder mobiles

Bakterije mogu biti čarobni predmet želje, jedino ako su iz kolekcije „Petri“ brazilskog umetnika Vika Muniza. Njihova savršena razlivajuća eksplozija oblika i boja u „Petrijevoj šolji“, medicinskoj, cilindričnoj posudi namenjenoj biolozima za zasejavanje ćelijskih kultura, vrhunac svog razvoja i lepote dosežu zabeleženi na porcelanskim tanjirima.

U ovoj limitiranoj seriji od 999 izrađenih primeraka, sojevima Paenibacillus i Salmonella bakterija, poznatim po izazivanju raznih bolesti, kao što su trovanje hranom, tifusna groznica i bakteremija, dozvoljeno je da rastu i razvijaju se, po posebnim obrascima, prikazanim izvanredno atraktivnim šarama, od početne populacije bakterija koje plivaju kroz agarni gel koristeći svoje motorizovane repiće, do potpuno otvorenih slika razvijenih oblika.

Vik Muniz, posebno zainteresovan za crtanje i fotografiju u koje inkorporira raznorazne neočekivane materijale, poput čokolade, prašine, šećera, smeća, kečapa, kavijara, dijamanata ili žice, želeo je da sačini slike u boji koje će pričati koloritom i govoriti o „praktičnoj pojednostavljenosti ovog nemogućeg koncepta“. On, kao spreman posmatrač u sredini pucnjave između strukturalističke i poststrukturalističke kritike, po prvi put na tanjiru nudi fotografiju koju je intuitivno pronašao i oslobodio od odgovornosti da oslika svet kao činjenicu, a bakterije kao nešto što priželjkujemo na svom stolu.

vik muniz petry

Britanski umetnik Damien Hirst, poznat po ajkuli u formaldehidu, dijamantskoj lobanji i seriji izuzetnih slika leptira, izrađujući ekskluzivnu kolekciju kristalnih panela za „Lalique“ ističe: „Uvek sam voleo kristal i njegovu lepotu, ali i težak rad na njemu. Neverovatno je to što mogu da iskoristim izuzetnu istoriju Lalique za nešto novo, a rezultat je bio potpuno van mojih očekivanja. Volim što paneli imaju gotovo verski izgled, navode te da pomisliš da su obojena stakla prozora, kojima sam se uvek divio, a to je zbog načina na koji uspevaju da uhvate boje i svetlost i da ih ponovo bace ka tebi.“

Interakcija kristala i svetlosti, bilo da je neproziran ili šalje milione sjajnih refleksija poput dijamanta, sa leptirima, kao nežnim dušama koje obleću oko nas, u kolekciji „Eternal“ koju sačinjavanju tri kristalna panela u 12 različitih boja, koje je Hirts nazvao Ljubav, Nada i Lepota, pokazuju nam kako možemo da iskoristimo prirodu i pokušamo da izrazimo ono što se ne može pokazati: ljubav, žudnja, verovanje i večnost.

Ova limitirana kolekcija od 50 panela, individulano numerisanih i potpisanih od strane umetnika, jednostavnim, elegantnim prikazima predstavlja prastaru simboliku leptira koji je u hrišćanskoj ikonografiji istaknut kao simbol buđenja i oživljavanja, dok je prema starim Grcima bio simbol duše. „Uvek sam voleo to što izgledaju identično u životu i smrti, ali kada svetlost sija kroz ove panele, imate osećaj kao da su se na neki način vratili u život“.

damien hirst & lalique

I ove godine „Christofle“ je obogatio ponudu „Haute Orfèvrerie“ izvanrednom, prefinjenom, simboličnom skulpturom „Love“ (Ljubav), izrađenom u svega 66 numerisanih primeraka, koja predstavlja monumentalni srebrni spomenik Ljubavi i Miru. Ksiao Hiu Vang, kineska dizajnerka, fotograf i filmska umetnica fokusirana na tri velike teme koje se često preklapaju, estetizam, vitalnost i čovečnost, svojim delima priča o ljudima, o kontekstu njihovih života, o postojanju na granicama psihološke izdržljivosti, o usamljenosti, očajanju i ljubavi. Sjedinjena figura „Love“ svojim suptilnim oblikom isijava sve emotivne sile sabijene između dva bića donoseći nam spokoj i mir u srca.

Dobitnik Oskara za dizajn enterijera, britanac Martin Lorens Bulard, savršenim kombinovanjem najrazličitijih stilova, sofisticiranom i uvek primamljivom enterijeru koji poklanja izuzetnu pažnju detaljima, postao je naročito popularan nakon dobijanja prestižnih dizajnerskih nagrada i opremanja domova brojnih javnih ličnosti sveta. Njegova noga kročila je u kuće Šeril Tigs, Rebeke Romejn, Džona Stamosa, Kristine Agilere, Felisiti Hofman, Eve Mendez, Šer, Kid Roka, Arona Sorkina, Tomi Hilfingera i mnogih drugi selebritija, a snažna imaginacija učinila ove domove savršenim oazama.

Inspirisan originalnim primercima najatraktivnijeg vladarskog obeležja, krune, za „Christofle“ Bulard dizajnira limitiranu i numerisanu kolekciju „Kruna – srebrno carstvo“ izrađenu u dve veličine, kao nekonvencionalan predlog luksuznog ukrasa koji koketira sa trendovima holivudskog šoubiznisa.

Christofle

Često me nervira vrištećim bojama, nabacanim formama, agresivnim izrazom. Još ćešće se divim savršenim konceptom uparivanja (ne)spojivog u jedinstvenu celinu koja jedino sa potpisom “Versace” ima dekor precizno izrađen do perfekcije. Čisti geometrijski oblici ukrašeni prepoznatljivim detaljima antičke mitologije, grčkim ključem, glavom Meduze, motivima sa kolonada, u novoj kolekciji porcelana “Prestige Gala Le Bleu” upotpunjeni su zlatnim, trnovitim listovima, delikatnim baroknim dekorativnim elementima, sa dominantnim lavovima u središtu oslikanih predmeta.

Ove perfektne komade oblivene zlatom i platinom koji daju upadljivo elegantnu sliku na crnoj i tirkiznoj podlozi, inspirisao je legendarni dizajn svilene tkanine “Le Vase Baroque”, a izradio “Rosenthal”, ističući trend i prestižnu sličnost sa aktuelnom modnom kolekcijom. Ne moramo ga voleti, ali ovog Versaćea treba imati.

Versace Rosenthal

Jedan od osnivača Londonske nedelje mode, Džasper Konran, još od početka saradnje sa znamenitim britanskim proizvođačem porcelana, kompanijom “Wedgwood”, razvijao je partnerstvo kao savršen spoj savremenog dizajna i ekspertize.

Ove godine predstavili su nam novu kolekciju „Tisbury“, nazvanu po istoimenom atraktivnom selu u oblasti Viltšir, koja je ogledalo nove propozicije, premošćavanja raskoraka između opuštene i formalne postavke stola u skladu sa savremenim načinom života i brzim obedovanjem. Zakrivljene linije su definisane žljebom istaknutim na različitim dubinama kako spolja tako i unutar svakog pojedinačnog predmeta. Kvalitet ovog posuđa, blještavi sjaj porcelana i razuđenost kolekcije u širokom asortimanu funkcionalnih predmeta učiniće da naša postavka trpezarijskog stola zadobije novo ruho koje će učiniti još sladostrasnijim ukus hrane na našim nepcima.

Jasper Conran

Imaginaciju ne treba sputavati. Njenoj slobodi treba se prepustiti. Ukoliko smo čvrstim lancima privezani za zemlju ukradimo od svakodnevice naš „lucida intervalla“ i zalutajmo u njemu. Evociranje tih savršenih trenutaka neka bude prisutno kao podsetnik, kao alarm, kao uspomena neprestano pred našim očima kroz omiljeni dizajn odabranog predmeta koji će nam se ogledati u duši.

PRIJAVITE SE ZA NAŠ NEWSLETTER

 

Vi ste uspešno prijavljeni!

Share This