Luksuz

Raskošne, luksuzne, grandiozne, monumentalne, unikatne stvari, bez obzira na mogućnost njihovog posedovanja, svi volimo da vidimo, a često ih i sanjamo priželjkujući da jednoga dana postanemo njihovi ponosni vlasnici. Oduvek su me užasavali foliranti, licemeri, negativci, koji, navodno, nikada ne bi kupili ništa skupoceno sve i da mogu, kao i oni što lažnom skromnošću ili permanentnom kuknjavom, kao fol, kriju svoje skupocene izbore.

Meni ništa ne morate priznavati, nisam policijski islednik, ali u tišini sami sebi priznajte da brojne materijalne vrednosti i statusne simbole gledate, tražite, u njima uživate, priželjkujete, sanjate, naručujete i radosno kupujete…

Luda sam za Bugatti Veyron opakom mašinom koja svojom vrtoglavom cenom premašuje 2 miliona najjačih valuta i često zamišljam da u Šanel kostimu, vrtoglavim Loubutin potpeticama i oranž Birkinkom, nehajno odloženom na suvozačevom sedištu, turiram ovu aždaju uskim ulicama Monte Karla. Svesna sam da mi taj ugođaj realnost neće doneti, ali me baš briga. Lepo mi je i dok maštam. Najviše mogu da dobacim do Maseratija. 🙂

Pomenuh automobile iz razloga što ovaj tekst pišem u vreme Sajma automobila kada smo bombardovani informacijama o najekskluzivnijim primercima četvorotočkaša koji su se prvi prodali. Pa, neka su. Čestitam ponosnim vlasnicima i želim im srećnu i bezbednu vožnju.

A još više čestitam svima onima koji će sebi priuštiti jedinstvene, luksuzne primerke pribavljene, ne da bi „opčinjavali“ svet oko sebe, nego da bi u miru svoje privatnosti osetili savršenstvo lepote, a koje ću vam u nastavku predstaviti.

Bugatti Veyron

Ovo je godina u kojoj će biti predstavljeno jedinstveno, majstorsko, savršeno i neponovljivo delo, grandiozan doprinos muzičkoj umetnosti, kroz svetsku promociju koncertnog klavira „Masque de Femme“ (Maska žene) koju zajednički potpisuju dve čuvene kompanije – „Lalique“ i „Steinway & Sons“. Nakon prezentovanja „Heliconia“ klavira, krajem prošle godine, ove dve kuće luksuza još jednom su se udružile u zajedničkoj potrazi za savršenstvom, i strasnim razotkrivanjem i jedinstvenim osvetljavanjem „Maske žene“ u novim vizijama, stvorile su ovaj instrument kao savremeni simbol izvrsnosti.

Veličanstveni crni, lakirani klavir (Steinway Model B) izbalansiran je do perfekcije i dokazanim kvalitetom izrade, koji očarava svetske pijaniste od polovine 19. veka do danas, čini da čisti, milozvučni tonovi vrhunskih umetnika izlazeći ispod njihovih dirki postaju još maestralniji i nestvarno omamljujući. Omiljeni model klavira, dimenzija 211cm x 148 cm, prefinjeno elegantnim dizajnom oplemenio je „Lalique“ implementirajući dva svoja legendarna motiva „Coutard“ i „Masque de Femme“.

„Coutard“ dizajn osmislio je Rene Lalik 1935. godine, a predstavljen je geometrijskim motivom vodenih kapljica koje evociraju Art Nouveau i Art Deco pravac kroz pojednostavljeno uzdržani simetrični oblik. „Masque de Femme“ dekor, inspirisan ljubavlju prema ženi i prirodi, klasično je avangardno delo umetnika koji otkriva lice misteriozne nimfe Arethuse okružene nepreglednim vodenim svetom. Ukupno 1.043 individualna, vrhunski precizno izrađena Lalique kristala krase „Masque de Femme“ klavir:

  • 025 crnih kristalnih Coutard kabakona
  • 2 Masque de Femme panela 8x8cm
  • 2 Masque de Femme panela 3x3cm
  • 2 Swallow panela
  • 12 Coutard panela (4 na svakoj nozi klavira)

Za izradu ovog grandioznog instrumenta, koji je kombinacija svega najboljeg od „Steinway & Sons“ i „Lalique“, bilo je potrebno dve godine planiranja da bi se usavršila precizna tehnika neophodna za povezivanje kristala sa tradicionalnim materijalom klavira, tako da je za instaliranje kristala na osobenu izradu drveta, a da se nimalo ne umanje njegove zvučne karakteristike, bilo potrebno više od 500 sati rada.

Videti ga – počast je. Svirati na njemu – umetnost je. Posedovati ga – privilegija je.

Steinway & Sons - Lalique

Ser Elton Džon veruje u ljubav, muziku i anđele. U toj veri nije jedini. I ja mu se pridružujem. “Čvrsto verujem da ljubav može da izleči svet i da sve učini mogućim,“ kaže Elton Džon, čineći  ovo uverenje osnovom svoje filozofije i esencijom inspiracije njegove muzike.

Kao svetski poznati kolekcionar kristalnih skulptura, Elton Džon je i obožavalac „Lalique“ kristala za koji ističe da „ima izuzetan put konstantne promene svetla i senke“, kao i da je „Lalique postavio standard umeća koji je jednostavno bez premca u svetu“, što je i bio osnovni podsticaj da se upusti u avanturu dizajniranja jedinstvenih komada kristala, inspirisanih ljubavlju, koja je ovekovečio svojim potpisom.

Četiri specijalne kristalne kreacije (anđeo Cire Perdue, crveno i žuto srce, anđeo sa zlatnim krilima) iza kojih stoji Elton Džon, a koje je izradio Lalik, nose natpis na latinskom jeziku „Muzika je ljubav“. Centralna figura ove umetničke kolekcije, jedinstveni anđeo „Cire Perdue“, monumentalna je skulptura izrađena od transparentnog kristala, nastala u procesu inspirativnog nadahnuća muzičara da izrazi svoje snažne misli, burna osećanja i kreativne ideje. Avangardan u svemu, Elton Džon svojim delom poručuje: „Ljubav je jedna od primarnih sila koja može da nas ujedini i zbliži uprkos našim razlikama. Ljubav nam pokazuje da su razlike koje nas razdvajaju vrlo površne i da mi imamo mnogo više zajedničkog nego što nemamo. Muzika je moćni medijum za izražavanje svih lica ljubavi, ali i participativni medijum. Muzika nas spaja. Ona je univerzalni jezik. Okupljamo se da stvaramo muziku, da je slušamo, da je delimo. Zbog toga verujem da su muzika i ljubav sinonimi – da je muzika ljubav.“

Izaberite ljubav, omamite se muzikom, obasjajte kristalom, učinite da se vaš dom ispuni najsnažnijim emocijama i u srca ukućana unese beskrajnu radost i nepresušno zadovoljstvo. Nećete se pokajati.

Elton John - Lalique

Srebro će izgubiti na svojoj vrednosti ako nije proizvedeno u francuskoj kompaniji „Christofle“, a monumentalna skulptura arapskog konja koji se propinje, sa dizajnom Allison Hawkes i limitiranim brojem primeraka na samo 20 komada, u narednim godinama samo će dobijati na značaju i uvećavaće svoju materijalnu vrednost.

Figura teška šest kilograma čistog srebra, dimenzija 50x26x11cm, predstavlja dodatak nizu u kolekciji skulptura životinja i pravo osveženje svojim snažnim, grandioznim stavom. Jedna od najstarijih, najlepših i najcenjenijih rasa, arapski konj, poznat po svojoj živahnosti, izdržljivosti, savršenoj građi i raskošnom izgledu, što su cenjene osobine u svim konjičkim nadmetanjima, majstorski je izradio „Christofle“, naglašavajući strast, žar, ponos i želju za slobodom.

Izuzetnom vrednošću, prelepim izgledom i snagom sveprisutne simbolike, srebrna skulptura razigranog pastuva dominiraće svakim prostorom, unoseći u njega lepotu nepreglednih prostranstava bezobručne slobode po kojima se nesputano kreću ove prelepe životinje.

Christofle konj

Neopisivo dobar „Jardin d’Eden“ dekor, koji je poslednjih godina središnji motiv brojnih „Christofle“ kolekcija, počev od besprekornog pribora za ručavanje, preko stonih aksesoara, dekorativnih predmeta, pa sve do delova nameštaja, u segmentu proizvodnje izuzetnih komada predstavlja dva čudesna primerka satova koje je svojim osobenim dizajnom obeležio Marsel Vanders.

  1. „Grandfather Clock“ (Dekin sat) izrađen je u svega 12 potpisanih i numerisanih primeraka i predstavlja kombinaciju hromiranog čelika sa crnim lakiranim drvetom. U raskošan sat visine 210cm sa luksuznom gravurom rajske bašte, koji predstavlja savršen spoj tradicionalnog i modernog, ugrađen je autentičan mehanizam brižljivo izrađen u Haute-Orfèvrerie radionicama.
  2. „Giant Clock“ (Džinovski sat) prečnika 154cm ponuđen je u limitiranoj ediciji od 50 komada i vapi za zidom glavne prostorije doma koji će ga ugostiti. Delikatna, prepoznatljiva i dopadljiva šara, kao i tehnička podrška prilikom izrade od Luiđi Bareja, daje novu verziju ovog sata kojoj se divimo zbog kompleksnosti dizajna i neverovatne lepote dekora.

Christofle satovi

Kreacije koje predstavlja neprikosnoveni vladar sveta luksuza, francuska kompanija „Hermes“, teško se, ma i najprobranijim rečima, mogu opisati. One se mogu samo doživeti, ali teško preživeti.

Nova kolekcija porcelana „Carnets d’Equateur“ (Knjižica/Blok sa Ekvadora), predstavljena početkom godine u Parizu, pozivnica je za avanturistički pohod ka istraživanju nepreglednog egzotičnog sveta prirodnjačkog slikara Rober Daleta. Ona je omaž umetnosti originalnih skica, živ dijalog među stanovnicima ekvatorijalnog pojasa ali i portret čoveka koji isijava kroz iskazanu ljubav prema crtežu i strast prema svetu divljih životinja.

Do briljantnog sjaja glazirani porcelan, pojačan smirenom elegancijom celadona (naziv za žad zelenu boju keramike i porcelana) prikazuje nam dinamičan život divljih prostranstava ekvatorijalnih predela okružen majmunima koji vise i ljuljaju se na granama bujnih izdanaka, pticama u letu plavetnilom nebeskih prostranstava, nečujnom koraku leoparda u prikradanju plenu ili bezbrižnoj igri mladunaca divljih mačaka. Kolekcija „Carnets d’Equateur“ kao skicen blok sačinjen u olovci ili uglju putuje do majstorski izrađene slike u ulju najživljih boja reflektujući se na udruženo izatkanoj kreaciji. Šara kao da klizi sa papira na porcelan bez i najmanje izmene čineći da čiste, jednostavne linije svakog komada, kada se spoje na stolu, daju bogatu dekorativnu postavku sačinjenu od palete 24 nežne, puderaste boje koje se naizmenično, u toplo – hladnim prelivima, presijavaju kroz fini ram dajući porcelanu savršenu eleganciju i suptilnost.

Da sam besno, razmaženo dete bacila bih se na pod i mlatarajući rukama, okupana suzama, na sav glas bih vikala: „Želim to, želim to“. Pošto sam velika, vaspitana devojka verujem da će Aksel Dima čuti ovaj vapaj i uslišiti moje želje. 🙂

Hermes Carnets d’Equateur

Džef Kuns, neobična umetnička persona, možda nakon Endi Vorhola i najlucidniji provokator pop-arta, osim što se 1991. godine oženio mađarsko-italijanskom porno zvezdom i političarkom Ćićolinom, jedan je od najvažnijih živih američkih likovnih umetnika koji za svoja dela koristi znakove sa ishodištem u konzumnoj kulturi, na tankoj liniji razdvajanja kiča od lepe umetnosti. U njegovim rukama čak i najpoznatiji, svakodnevni predmeti prevazilaze istovetnost i postaju prave ikone koje manifestuju suštinu američke kulture, a podizanjem kiča na nivo visoke umetnosti proizvodi kontroverzne reakcije odbacujući svaku klasifikaciju svog stvaralaštva i negirajući sakriveni značaj i smisao koji mogu da imaju njegovi radovi.

Pas na naduvavanje bio je jedan od prvih „balona“ na kojima je Kuns radio kada se preselio u Njujork, koristeći mogućnosti ubacivanja gasova u svoju skulpturu izrađenu od hromiranog čelika sa šablonom boja razbijenim tako da podseća na originalne igračke na naduvavanje. Njegova skulptura „Balloon Dog“ (Orange) 2013. godine na aukciji kod Kristija oborila je svetski rekord za licitiranu cenu figure jednog živog umetnika dostigavši neverovatnu cifru od preko 58 miliona dolara.

Pas kao opšti motiv stvaralaštva ovog dizajnera, koji se pojavljuje u različitim oblicima, formama i fazama rada, nasmejan, razigran, raspoložen, jarkim bojama je oslikan i na limitiranoj seriji tanjira koju je izradio čuveni francuski proizvođač porcelana „Bernardaud“. Strogi standardi Kunsove umetnosti do perfekcije su ispoštovani i na porcelanu, a ovaj izuzetno kompleksan projekat zahteva veliko umeće i iskustvo modelara, dekoratera i glazera, kao i primenu novih tehnologija izrade koja je sačinjena da bi se izašlo u susret zahtevima umetnika.

Za poklonike vrhunske umetnosti ludosti i ukrasni tanjir, i figura, i skulptura, i uživanje, i prestiž, i ukras, i zadovoljstvo, i sve… u jednom.

Ballon Dog Bernardaud

Smelost, pomerenost, ekscentričnost, lucidnost, genijalnost i kreativnost, sve je to u jednom imenu – Versace. Unapredivši modnu scenu izmeštajući granice ka neuhvatljivom i istoriju porcelana obeležio je ekstremnom hrabrošću. Do granica bola snažni koloriti i psihodelija uparenih motiva već decenijama su čarobna inovacija koja suvereno dominira na našim trpezarijskim stolovima.

Nova kolekcija koju potpisuju Rosenthal-Versace, „Les Etoiles de la Mer (Zvezde mora) daruje nam svu nepreglednu raznolikost sveta morskih dubina. Školjke, morske zvezde, biseri i korali rasprostiru se kroz nežnu paletu boja u kojoj dominiraju nijanse svetlo sive, puder roze i boje slonovače, sa jarko narandžastim okvirom. Sa svojom simbolički kompatibilnom kolekcijom „Les Tresors de la Mer“ (Blago mora) koja vrišti od plavetnila, novi porcelan donosi instant klasiku, besprekornu mešavinu tradicije i savremenosti i približava nas onom svetu mašte za kojim svi žudimo.

Les Etoiles de la Mer

Za naše lepše snove, od mene – toliko.

PRIJAVITE SE ZA NAŠ NEWSLETTER

 

Vi ste uspešno prijavljeni!

Share This