Slavski sto

Ono jedinstveno, nepoznato ostalom svetu, što krasi isključivo srpski narod i našu veru, jeste običaj proslave zaštitnika porodice ili krsna slava. Smatra se da je slava hristijanizovani oblik starog slovenskog ili šire, indoevropskog praznika posvećenog mitskom porodičnom pretku, jer pre primanja hrišćanstva, kao mnogobožački narod, Srbi su pored vrhovnog boga Peruna imali i svoja domaća božanstva, kao zaštitnike svake porodice. Stari Sloveni, a među njima naročito Srbi, svoje bogove smatrali su neodvojivim delom prošlosti, snažno utkanim u svoje korene, časnu tradiciju i domaće navike, a to je i glavni razlog zbog koga se ovaj važan običaj u našem narodu održao hiljadama godina, sve do današnjih dana.

Pošto se ovaj paganski običaj nije mogao iskoreniti, mudri srpski arhiepiskop Sava u 13. veku kanonizovao je stare običaje i mnogobožačke idole zamenio velikim svetiteljima pravoslavne crkve koji su postali zaštitnici srpskih domova, crkava i manastira, porodica i plemena, sela i gradova, pa i čitavih pokrajina i oblasti. Tako je nastala krsna slava.

Slavski sto

Sačuvana iz dubine davnašnje tradicije, primerena duhovnom karakteru srpskog naroda, zaštićena pravoslavnim crkvenim kanonima, krsna slava je kontinuirano produžila svoje postojanje i kroz sve promene u narodnom životu i običajima sačuvala se kao najveća, neprekinuta svetinja našeg naroda.

Politički tokovi prethodnog veka učinili su da se drevni običaj marginalizuje, skoro iskoreni, a poslednje decenije dovele do pretvaranja krsne slave u nepotrebnu, euforičnu, gromoglasnu gozbu, bez poznavanja smisla i suštine obeležavanja svetitelja koji se proslavlja.

Jedno ne treba zaboraviti: slava je prvenstveno lični, tradicionalni, duhovni događaj koji porodica obeležava sa slavskim kolačem, žitom, svećom, vinom i dragim prijateljima.

Porodicni rucak

Nekoliko dana pred slavu u domu koji obeležava svog zaštitnika, počinju pripreme kako bi se što svečanije i dostojnije ona proslavila. Običaj je ukućanima, a naročito deci, kupiti nešto novo, da bi se „ponovili“ na dan slave. U svečanoj atmosferi sa vedrim duhovnim raspoloženjem i radosti u iščekivanju slave, domaćica mesi slavski kolač od čistog pšeničnog brašna u koji dodaje malo bogojavljanske i osvećene vodice, koju je sveštenik svetio pred slavu i kuva slavsko žito – koljivo ili panaiju. Slavski kolač simboliše Hrista koji je hleb života, a vino, kojim se preliva, simbol je krvi koja je tekla iz Hristovih rana. Pšenično zrno u hrišćanstvu simbolizuje večni život, a pripremanje žita u čast svetitelja prinosi se za zdravlje i napredak doma i njegovih ukućana, kao i za pokoj duša svih predaka u njemu. Na dan slave pali se voštana slavska sveća koja gori celoga dana, a domaćin priprema slavski ručak na koji dolazi rodbina i prijatelji porodice, koje je nekoliko dana pred proslavu, u znak pažnje i poštovanja, domaćin pozvao ili podsetio na taj dan.

Slavski kolac

U prvobitnom nastanku običaja, dolazak na slavu nije pratilo darivanje domaćina poklonima. Međutim, kako se za ostale proslave odomaćio običaj kupovine poklona, ova praksa se prenela i na sve prigode, tako da i odlazak na krsnu slavu podrazumeva da se ne ide „praznih ruku“. Odavno je u naviku prešlo da se na poklon domaćinu nosi vino, domaćici cveće, a deci čokolada. Što se tiče crkvenih običaja, vrsta poklona koji ćete odneti kada idete na nečiju proslavu krsne slave nije određen, jedino pravilo koje treba da se poštuje je da taj poklon bude „pristojan i skroman“.

I sami smo domaćini slave i najbolje znamo koliko nas obasutost buketima cveća može dovesti u nelagodnu situaciju. Potpuno sam sigurna da ni vi, kao ni ja, nemamo dovoljan broj vaza da odmah dostojno stavimo svo darovano cveće, pa prvu pomoć pronalazimo u plastičnim kofama, zatim žalimo zbog troška, koji nije zanemarljiv a kojim smo izložili naše goste, i na kraju patimo znajući da će u idealnim uslovima potrajati svega par dana. Slično je i sa bocama vina, koje najčešće prepoklanjamo. Jedino sa čokoladom, u kojim god količinama da je dobijemo, nećemo imati problema.

Kada je već tako, zašto činiti ono što i sami ne volimo da nam se čini… Promenimo, izmenimo, oplemenimo, obradujmo…

Vlleroy & Boch dozice

Krsna slava predstavlja zajedničku kućnu proslavu, tako da nije obavezujuće da se svaki član porodice daruje poklonom. Dovoljan je i samo jedan skromni poklon, znak pažnje i dobročinstva, namenjen domu, koji je zajednički za svakog člana. Sigurna sam da će izdatak biti identičan, ako ne i manji, od budžeta koji ćete odvojiti za svaki dar ponaosob, a vaš izbor biće potrebniji, praktičniji, trajniji, a samim tim i prikladniji.

Pri odabiru poklona za slavu uvek se opredelite za nešto jednostavno, funkcionalno, neophodno svakom domaćinstvu. Predlažem, svakako, „Nachtmann“ setove posebnih kristalnih posudica, koje u sebi sadrže tanjir za kolače i nekoliko manjih činijica u koje se mogu staviti slatkiši ili grickalice. Estetski je uklopivo u svaki enterijer, cenovno veoma prihvatljivo, a svima nama preko potrebno, jer stalno „kuburimo“ sa posudama ovog tipa.

Ovaj nemački proizvođač nudi i široki izbor ukrasnih tanjira većih dimenzija, okruglog ili četvrtastog oblika, namenjenih za serviranje hrane, sendviča, torti, kolača, voća ili žita, činije raznih dimenzija, brojne modele vaza, klasičnog i modernog dekora, svećnjake, čaše, flaše za piće i slične proizvode koje zbog vrhunskog kvaliteta, velikog asortimana i izuzetno povoljne cene predlažem kao idealan poklon domaćinstvu kome odlazimo na slavu.

Nachtmann kristal

Mislim da ne postoji domaćica kojoj u kuhinji nije neophodna još neka posuda za odlaganje brojnih kućnih potrepština, namirnica i začina. Imamo ih dovoljno, ali uvek je potrebna još neka da bismo preručili namirnice iz kupovne ambalaže u manju, prikladniju, koja će duže sačuvati nepromenjenim njihova svojstva. Oduvek su me privlačile male porcelanske posude sa poklopcem izrazito jarkih dekora, pomalo retro izgleda, koje bih na vidljivom mestu poređala u svojoj kuhinji, a koje bi osim čuvanja začina bile izrazito dekorativne i svojim šarenilom činile prijatnijim boravak u ovoj prostoriji.

Najbolji izbor ovih dozica ima „Villeroy&Boch“. Izrađene su od vrhunskog porcelana, fantastičnih dekora, od vekovno prepoznatljivih motiva „Wildrose“, „Cottage“, „Old Luxembourg“, „Petite Fleur“ do novih, veoma popularnih šara kakva je „Mariefleur“. Možete se opredeliti i za više veličina, u zavisnosti od zapremine posude, pa se tako u veće može staviti brašno, testenina ili pirinač, u srednje začini koje koristimo češće i količinski više, poput kafe, šećera, soli, vegete, aleve paprike, dok ćemo u najmanje staviti sve, osobene i prilikom spravljanja hrane omiljene, biljne začine.

Old Luxembourg

Kada već pomenuh čuveni „Villeroy&Boch“, predložiću iz njihovog asortimana i jednostavne, univerzalne i uvek neophodne poslužavnike raznolikih dekora, tacne za kolače sa poklopcem, koji će očuvati njihovu svežinu u dužem periodu, tanjiriće za kolače, savršeno praktičnu šolju za čaj sa malim čajnikom i cediljkom u jedinstvenom setu, kristalne posude sa nekoliko pregrada za istovremeno posluženje više vrsta hrane, neobične činijice sa drškama za serviranje najrazličitijih đakonija ili soseva i mnoge druge prigodne proizvode svima tako preko potrebne.

Cinije

Ukoliko niste sigurni da bi se dekorisani porcelan uklopio u enterijer kuhinje ili trpezarije, opredelite se za identične posude za začine, različitih dimenzija, izrađene u hromiranom čeliku, trajnom i otpornom na permanentnu upotrebu i idealne u svakoj polici, a koje proizvodi mag izrade predmeta za domaćinstvo, nemački WMF. Iz njegovog asortimana izaberite i staklene posude sa automatskim sistemom za zatvaranje i vakumiranje koji omogućava dugotrajnije čuvanje namirnica kratkog roka trajanja.

WMF posude za cuvanje hrane

Savršeni pokloni su i setovi mlinova za so i biber, korpice za hleb i pecivo, podmetači za šerpu, držači za čačkalice ili salvete, a ukoliko želite da budete drugačiji i poklonite nešto što baš sami sebi teško da ćemo kupiti, izaberite „prsten“ za salvete. Dekorativni, neobičnih oblika, učiniće da salvete, bilo papirne ili platnene, zablistaju u novom ruhu i da celokupnoj postavci stola, taj tako običan predmet, pridoda sjaj i vrhunski šmek.

Wedgwood prsten za salvete

Ne pronalazite li u svemu gore nabrojanom ideju za poklon, nemojte se obeshrabriti. Evo, još nekoliko predloga…

Setovi servera sa kutlačom, viljuškom, kašikom i kutlačicom za sos, ili noževa za različite vrste sira, u predivnom poklon pakovanju, čekaju da sa zadovoljstvom budu izneti pred goste, podjednako kao i raznolike univerzalne hvataljke za testeninu, povrće, meso ili kolače, koje nam uvek nedostaju. Elegantan nož i špatula za tortu, hromirani ili posrebreni, idealni su za svaku prigodu, a mogu biti dopunjeni prefinjenim kašičicama ili viljuščicama i tako činiti jedinstven set za popodnevno ćaskanje uz kaficu, čaj i kolače. Naravno, izbor može biti i čajnik, kao i veoma interesantne, a pomalo zaboravljene čaše sa metalnom drškom za posluženje toplih napitaka, počev od čaja i mleka, pa do kuvane rakije ili vina, omiljenim u dugim i hladnim zimskim noćima koje nam se približavaju.

Topli napici

Prilikom izbora poklona za krsnu slavu treba zaboraviti na rutinu i postati nepresušan izvor ideja za nove, drugačije, interesantnije poklone.

Zaustavite me. Verovatno i vama dosadih sa ovolikim nabrajanjem, a nešto od ideja svakako moram sačuvati i za drugi put… I nemojte zaboraviti na mališane. Ponesite im čokoladu.

PRIJAVITE SE ZA NAŠ NEWSLETTER

 

Vi ste uspešno prijavljeni!

Share This