Poklon1a

Najlepši ukras sveta, dete, zaslužuje samo najbolje poklone.

Ta mala, nestašna, čupava, nemoguća stvorenja koja nam ulepšavaju življenje neprestano darujte… obasipajte ih nepresušnom ljubavlju, podarite svo vreme kojim raspolažete, uputite im lepu reč, poklonite pažnju, osmeh, zagrljaj… Ne dozvolite da prođe i jedan dan a da im ne darujete sebe, ono jedino što im je preko potrebno i bez čega ne mogu i neće postati osobe vredne poštovanja.

A u posebnim prilikama, povodom babina, krštenja, rođendana kao i onda kada sami poželite da decu nečim nagradite, obradujete, iznenadite, odaberite jednostavne, praktične, simbolične ili poklone koji će večno pričati njihovu bajku.

Otvaranje poklona

Prvi pokloni koje dete dobija, jesu povodom babina (babinja), u koje se, prema običajima, ide nakon 40 dana bebinog života, jer porodilju valja čuvati od “baba”, zlih duhova staroslovenske mitologije, koji obitavaju oko kuće. Ne hitajte da što pre posetite porodilju i bebu, izuzev ukoliko niste najbliži rod. Dozvolite joj da se malo odmori i prilagodi novonastaloj situaciji, jer ona vam neće reći, ali ja hoću, i svako ko ima dete složiće se, da najmanje što je ženi i bebi potrebno nakon porođaja jeste puna kuća gostiju koji zasednu, a koje će, umorna od brojnih neprospavanih noći, služiti i smeškati im se, moleći Boga u sebi da se čim pre izgube.

U stara vremena, nakon porođaja, negde do nedelju dana, majci su u posetu dolazile žene iz najbliže porodice i donosile „babine”. Običaj je bio da, ukoliko se rodi muško dete donosi se pečeni petao, a ako je na svet došlo žensko dete pile, pogača, pita, crno vino, crni luk i so. Ali, onda kreće naše poznato zamešateljstvo… Pile mora da bude sa glavom da beba ne bi čitav vek kroz život jurcala ko bez glave, ako se ne donese pita, devojke ili mladići neće „pitati“ (interesovati) za dete, u pogaču nikako stavljati kvasac, on naduva, pa će dete da bude „naduveno i debelo“, ako ponesete četvrtastu tortu dete će čitav život da bude “na čošak”…

Da ne biste olupali glavu u tumačenjima i simbolici starovremskih darova i možda opet nekim novim „viđenjem“ nehotice načinili grešku i razgnevili domaćine, zaboravite ovom prilikom na brojne različite običaje i opredelite se za jedan jedini, a to je darivanje deteta poklonom.

Pokloni

Bilo da je u pitanju svečana, formalna proslava nekog znamenitijeg povoda ili odlazak u posetu prijateljima koji imaju malo dete i običaj, i red, i pristojnost nalažu da, to čarobno malo biće darujete poklonima, jer će oni roditi osmeh na njegovom licu, učiniti ga radosnim i srećnim. A sreća deteta i naša je sreća…

Imam troje dece i za njihova detinjstva nakupovala sam se igračaka, a i nadobijali su ih toliko da je bilo dovoljno za decu cele ulice, tako da sam stekla averziju prema gumenim, plastičnim drangulijama koje se raspadnu i pre nego se kutija raspakuje, a koje koštaju, u najmanju ruku, kao da su izlivene u zlatu. I od tada sam odlučila da deci na poklon ne nosim igračke, sem ukoliko neku posebnu izričito ne traže od mene.

Nisam pristalica ni kupovine garderobe zbog problema sa adekvatnom veličinom, jer smo kao „nestandardna“ nacija daleko od mera navedenih na etiketi. Ne znam za bebu, od recimo tri meseca starosti, koja je uspela da se uvuče u bodi namenjen detetu od šest meseci. I sada svojoj ćerki od 10 godina kupujem garderobu na odeljenju za odrasle, jer je prerasla sve dečje brojeve. Zamislite samo razočaranje prijatelja koji bi na poklon doneo garderobu primerenu uzrastu deteta… možda bi jedino za lutku bila odgovarajuća.

Christofle za decu

Pitaćete me, pa šta onda pokloniti detetu mlađeg uzrasta?

Ako idete na babine, krštenje ili prvi rođendan, običaj je da se za poklon nosi neka „vrednija“, dugotrajnija, večnija uspomena. U ranija vremena deca su se darivala dukatima, zlatnim ili srebrnim nakitom, a novo doba ostaje verno predmetima od plemenitih metala, samo se širi njihov asortiman, dok proizvođači i dizajneri kreiraju specijalne dečje kolekcije.

Predmeti izrađeni u srebru ili posrebrenju uvek su atraktivni, raznoliki, zahvalni za graviranje posvete kao trajnog zapisa spomena na osobeni trenutak iz života, a njihova vrednost vremenom može samo da raste. Dečji escajg, bilo da je u pitanju jedna kašičica ili set (kašika, viljuška, nož), sa prigodnim i deci primamljivim motivima ili jednostavno elegantan, bez ikakvog dekora, oduvek je bio poklon namenjen svečanim proslavama. Zajedno sa srebrnom čašom ili zasebno, može se koristiti prilikom obedovanja, kao što može biti dekorativno izložen na nekoj od polica ili čuvan kao dragocenost.

Posrebreni set                                    Christofle escajg za decu

Brendovi poput „Christofle“, „Robbe & Berking“, „Wedgwood“, „WMF“, ponudili su veliki izbor proizvoda namenjenih deci na kojima se mogu gravirati inicijali, grbovi, značajni datumi, posveta, u zavisnosti od veličine predmeta na koji se gravira, a koji će tako personalizovani postati trajna uspomena koja se može nasleđivati generacijama. Takođe, i čuveni dizajneri su u svoje kolekcije uvrstili i proizvode za decu, dajući veliki značaj tim malim bićima koji su prenosioci kulturnih vrednosti, tako da se možete opredeliti da i značajnim dizajnerskim imenom, kreatorom kolekcije, oplemenite poklon koji darujete.

Uvek dobrodošao je i ram za fotografije sa interesantnim aplikacijama popularnih junaka ili životinja, motivima ljubavi i sreće, mašnicama, balonima ili jednostavnim bordurama, u kojima će roditelji čuvati od zaborava odabrane trenutke iz porodičnog života.

Srebrni ram za fotogarfije

Ako želite da budete originalniji, drugačiji, neobičniji u odabiru poklona, izaberite srebrnu kutiju za čuvanje zubića, za koju znamo da se koristi u svim zemljama i kulturama, ali i kasicu za novac, koja je i simboličan (želja da se ima dosta novca i da dete obitava u blagostanju) i praktičan (učenje i sticanje navike da se dete domaćinski odnosi prema novcu) poklon. I kao džoker poklon, pomalo zaboravljen, deci veoma interesantan i zabavan, od koga se dugo neće razdvajati, predlažemo vam posrebrenu muzičku kutiju, čije će melodije radovati, uljuljkivati i uspavljivati svako dete.

Wedgwood za decu

Ukoliko je povod odlaska manje formalna proslava ili samo poseta, možete se opredeliti za porcelanski set za ručavanje sa ili bez escajga ili samo pribor za ručavanje od hromiranog čelika kojih ima u velikom broju dekora. Od iskričavih komada jarkih boja, preko omiljenih junaka crtanih filmova (Vini Pu, Nemo, Paja Patak, princeze……) do preslatkih aplikacija autića, aviona, brodića, meda, ribica, patuljaka i slično, učinićete da obrok, koji dete ume da mrljavi i otegne, postane veseo i lagodan trenutak uživanja vašeg malog prijatelja.

Villeroy & Boch deciji setovi

I za one koji će teškom mukom odustati od komada nakita kao poklona detetu, savetujemo da se rasterete opterećenja kupovine zlatnih i srebrnih predmeta, jer dete neće biti u prilici decenijama da ga nosi, a kada doraste, sigurno će imati primedbu na model i poželeće da ga pretopi. Zašto kupovati nešto što će stajati u fijoci, a što neće niko biti u prilici da koristi, ni roditelji, a ni dete. Svakako je bolje pokloniti kvalitetan, moderno dizajniran, deci primeren i cenovno prihvatljiv komad Swarovski nakita. Privezak sa početnim slovom imena deteta, horoskopskim znakom ili nekim veselim dečjim motivom koji možete staviti na lančić ili od njega uobličiti narukvicu idealan je poklon, kao i lančić sa srcem, medom, leptirićem, cvetićem, mašnicom, zvezdicom, potkovicom, krstićem i brojnim drugim veselim motivima optočenim nizovima sjajnih kristala koji će lepršavu devojčicu krasiti čim prohoda.

Swarovski narukvicaSwarovski za decu

Da li sam vama pomogla ne znam, ali znam da kad god sam poklonila nešto od predloženog i deca i roditelji su se iskreno radovali. Sigurno da je pristojnost mojih prijatelja na takvom nivou da mi ni u bunilu neće reći kako je poklon bezveze, ali isto tako znam da sam odabrala interesantniji, praktičniji, drugačiji, a samim tim i bolji poklon od većine koje su dobili i pored kojih su ravnodušno prolazili.

PRIJAVITE SE ZA NAŠ NEWSLETTER

 

Vi ste uspešno prijavljeni!

Share This