Rosenthal Fast vaze

Jedno je uvek nekako kuso, nedovršeno, nedovoljno, usamljeno. Tri je često previše, natrpano, nagomilano. Dva je prava mera. Dovoljno, kompatibilno, simetrično, naprosto – idealno.

Dvoje, dualizam, dvojstvo pokazuje nam da je nešto sastavljeno od dva osnovna dela, dva elementa, dva principa. Ponekad blizanački identična, katkad dijametralno suprotna. Kakvi god da su, međusobno su saglasni, privlače se, dejstvuju, bilo da su savršeno sjedinjeni dvojac ili magnetski kohezivne suprotnosti. Par ukazuje na postojanje dva iskonska, ravnopravna, neodvojiva, konstitutivna principa stvarnosti, duha i tela, ideje i materije iz koga se rađaju dualiteti: nebo-zemlja, Sunce-Mesec, muškarac-žena, svetlo-tama, dobro-zlo, crno-belo… Dvojnost je podjednako princip saradnje, koliko je i simbol borbe.

Villeroy & Boch NewWave caffe

Koliko god sami, svoji, jedinstveni, drugačiji, duboko u sebi „zatrovani“ smo zovom one Platonove davno izgubljene idealne polovine koja nas goni da je pronađemo i sjedinimo se sa njom. Ta Soulmate („srodna duša“), kao iskonska potreba za savršeno skladnim uparivanjem, otkriva našu tajnu želju za simbiozom, balansom, izjednačenjem, savršenstvom dvojnosti.

I zato težimo za skladom, kako u životu tako i u uređenju doma. Potreba za planiranjem, osmišljavanjem, doterivanjem, davnašnja je, a uparivanje predmeta po sličnosti primetno je kod svih nas. To je i duhovna težnja za harmonijom, komunikacijom, partnerstvom, ujedinjenjem. Empirijsku dvojakost naših manifestacija nesvesno proširujemo i na materijalne predmete koji nas okružuju, dodajući svakom od njih njegov identičan parnjak.

Wedwgood svecnjaci

Ravnoteža na svim životnim poljima od pamtiveka je bila izuzetno važna. Sklad u našem domu ili na postavljenom stolu, takođe je ideal kome težimo. I nije nimalo čudno što uparujemo i usklađujemo predmete koje iznosimo na sto, kao što nije ništa novo da se baš ti proizvodi i izrađuju kao setovi.

Na svoju trpezu, prilikom postavljanja obeda, uvek ćemo izneti par istovetnih posudica za so i biber koje će se jedna uz drugu, priljubljene, naći na našem stolu, kao i istovrsne flašice ili bokalčiće namenjene za ulje i sirće. I jako će nam smetati i remetiti sklad i u glavi i u postavci ukoliko ove dozice ne liče jedna na drugu kao jaje jajetu.

WMF setovi za ulje-sirce, so-biber

Podjednako kao što će se balans na stolu postići simetrijom postavljenih predmeta, i u vitrini, na polici ili pultu našeg doma težićemo saglasju njihovim dekorisanjem ukrasnim predmetima postavljenim jednim do drugog ili na suprotnim krajevima. Baš zbog postizanja ravnoteže i sklada, neka nevidljiva sila će nas podsticati da izaberemo potpuno identične ukrase, lampe, vaze, svećnjake, ramove za fotografije, kutijice ili figurice.

Taj odraz predmeta u ogledalu, kao lice i naličje, kao san koji postaje java, uz sve dizajnerske i trendovske pokušaje dekomponovanja enterijera i razbijanja simetrije, neprikosnoveno su dominantni i ne treba ih nasilno i neželjeno razdvajati. Identičan par vaza ili svećnjaka, na stolu ili polici, upravo svojom uniformnošću unosiće mir i spokoj u naš prostor. A, to smo i želeli.

Svecnjaci, vaze, soljice, case ...

Nema ničeg prirodnijeg za jedan emotivni par od čarobnog rituala serviranja omiljenog pića u dve istovetne čaše i uživanja u njegovom ispijanju udvoje. Prilikom poklanjanja čaša, nepisano, a podrazumevajuće, pravilo je darivati minimum dve identične čaše, što zbog rezerve ukoliko bi se jedna razbila, što kao jedina logična namera u anticipiranju tog posebnog omamljujućeg trenutka nestajanja u lepoti osećaja sjedinjenja dva bića povezanih snažnim emocijama.

Set od dve šampanjske čaše, kristalne, posrebrene, ili sa posebnom simboličnom aplikacijom idealan su izbor za naše savršene trenutke uživanja ili kao poklon svima onima koje spaja najčistija od svih emocija – ljubav.

Set 2 case

Još je snažnije privlačenje suprotnosti. Kao magnet. Ono nešto, naizgled nespojivo, poput svetlosti i tame, rata i mira, ljubavi i mržnje, vatre i vode, crnog i belog, dobra i zla, neprestano vri u nama i razbuktava se u kanonadi magičnog sjedinjenja. Magija suprotnosti, kao slika sukoba, iskazuje ili ostvarenu ravnotežu ili latentnu pretnju. U svetu dualnosti kome pripadamo svaka sila, predmet ili ideja nepotpuna je i besmislena bez snažnog odnosa prema vlastitoj suprotnosti, poput Jin i Jang principa, muškog i ženskog načela.

Postojeće energije različitosti prožimaju nas i predstavljaju dva lica našeg postojanja koji jedan bez drugog ne mogu postojati. Ta noć i dan našeg života, ljubav i mržnja, crno i belo nerazdvojni su u međusobnom saglasju, poput dve strane novčića. Međusobno se privlače, prožimaju, utiču jedno na drugo, menjaju i dopunjuju. To objašnjava zašto za muškarca biramo tamnije nijanse, a ženi poklanjamo nežne, pastelne boje. Opredelićemo se za isti model, a drugačiji kolorit i muškarcu pokloniti šoljicu za kafu golubije sive, a dami zlatkasto bež boje. Sigurna sam da neće biti obrnuto.

Villeroy & Boch soljice za kafu

Naše ambivalentnosti i udvostručenja dijalektička su. I koliko god na prvi pogled dominiraju različitosti, međusobno sadejstvo u saglasju oslobađaju nas od svih nesavršenosti ovoga sveta i života. Energetski potencijal predmeta, naizgled različitih, a u suštini istih, pokreće nas, inicira promene u stvarnosti i čini ispunjenijim i zadovoljnijim.

I zato je pravi izbor kombinacija suprotnih boja, kao model isticanja različitosti u dualizmu istovetnosti. Opredelimo se za crno-belo, dinamično je, intenzivno, podsticajno, energično. Stavimo na naše police identične modele crne i bele vaze. Bilo da su ispunjene cvećem ili prazne, predstavljaće prave ukrase i dominantna umetnička skulpturalna dela koja će unositi snažnu energiju u naš prostor i ispunjavati nas pozitivnim vibracijama.

Pozitivna lekovita i energetska dejstva kristala odvajkada su poznata, a njihovu moć i estetsku impresiju povećaćemo kombinacijom grandioznih figura od prozirnog i crnog kristala. Spokoj, blaženstvo, mir i plemenita energija zagospodariće prostorom u kome su smešteni ovakvi komadi.

Crno-beli svet

Par simbolizuje iskonsku povezanost duša u sličnosti i u različitosti. Njihova drugost magnetska je privlačnost i sjedinjenje. Pronađimo svemu njegovu „srodnu dušu“, idealnu polovinu, kako svom srcu tako i usamljenim predmetima koji su ukras našeg doma. Dosegnimo idealan sklad dvojstva, jer lepše je sve u dvoje.

PRIJAVITE SE ZA NAŠ NEWSLETTER

 

Vi ste uspešno prijavljeni!

Share This