Christofle postavka

100% sam sigurna da ima veze sa godinama. Što sam starija sve više mi prija beg u osamu prirode, u prigradsku ili seosku tišinu okruženu otvorenim prostranstvom usporenosti i namirisanu svežinom pokošene trave.

Znam da mlade „smara“ dosada vikendice, osim ako ne treba da u nju pobegnu sa voljenom osobom na jedno veče. I ja sam nekada bila mlada i ježila se od pomisli da sa roditeljima vikend treba da provedem na placu. Izluđivala me je tišina, obilazak voćki u bašti, komšijski kučići koji su radosno mašući repom dolazili u dvorište po kosku više, golubovi koji lepetaju krilima u krošnjama drveća i noć koja kao da je ranije dolazila nego u gradu.

A sada, ne mogu da dočekam kraj nedelje u silnoj želji da pobegnem u zagrljaj svoje usamljene kućice u cveću.

Christofle postavka u basti

Brundanje automobila, zamagljenost pred očima od smoga, zvrčanje telefona, mnogobrojni beskorisni razgovori koji zadebljavaju glasne žice trošeći dragoceno vreme i energiju, čirevi na želucu koji dnevno iskaču usled stresa izazvanog masom gluposti, vrelina i smrad betona, kao i svakojaka druga čudesa grada koja me dovode do ivice nervnog sloma, čim mi vreme dozvoli, menjam za paperje zelenog travnatog tepiha po kome se valjam, dubinu bajkovitog pogleda na lepotu Srbije, nežnu muziku zrikavaca koji me jutrom bude, lakoću koraka koji nikuda ne jure i mirise procvalog cveća koji mi šapuću da raj ipak postoji.

Koliko je sreće u trenutku kada poslovni ili ulični „dress code“ zameni neobavezna lepršava haljina ili šorts, znaju samo oni koji mogu da se rasterećeni opuste u „krpama“. I tada sa maskom od maslinovog ulja na kosi i ispasiranog tek ubranog voća, na licu (naravno da me tako vi nećete videti), bez bojazni da ću nešto isprljati, zamazati, prosuti, uživam pripremajući ručak za porodicu ili prijatelje koji će rado doći u goste. A posebno uživam ukrašavajući i aranžirajući prirodom ulepšan prostor svoje okućnice, postavljajući masivni drveni sto smešten u senci prostranog venjaka i sladeći se poslasticama na travnatom podijumu nepreglednog, zelenom bojom prošaranog dvorišta.

Villeroy & Boch Anmut Color

Svaku kućicu u prirodi, pa čak i terasu našeg stana možemo jednostavno preobratiti u šarmantnu francusku seosku kolibicu. Potreban nam je samo porcelanski set „French Garden“. Sa ovim svežim dekorom blago zakrivljenog oblika, reckavih rubova uzdignutih linija, oivičenim nežnim nijansama žute i zelene boje kao i divnim baštenskim detaljima poput limuna, trešanja i grožđa, postavka našeg stola izazvaće divljenje. Klasičan kantri stil svojim šarenilom u prepletaju zrelih voćkica opasanih zelenim venčićem i žutim odsjajima, preneće nas u tople krajeve netaknutih prirodnih lepota.

Igrajući se živim bojama u formaciji mozaika, izdvojićemo svoju kućicu od drugih kolekcijom „Twist“ koja je razudila svoje tanjire raznolikim koloritom, od nijansi poletne boje limuna u dekoru „Twist Limone“, preko celer zelene u dekoru „Twist Verde“, sve do šarenih kvadratnih rubova na beloj podlozi modela „Twist Caro“. Intenzivne boje, njihova kombinacija i aranžiranje sa neizostavnim livadskim cvećem oživeće naš sto u svakoj situaciji. Zato, začinimo uživanje u prirodi ovim porcelanskim setom.

Villeroy & Boch Twist Alea i French Garden

Sa obiljem kolorita na jednostavnim, prirodnim formama porcelana najviše je eksperimentisao „Villeroy&Boch“ i poslednjih decenija predstavio nam veliki broj kolekcija namenjenih našoj omiljenoj kućici u cveću. „Switch 3“ je klasičan model koji donosi nebrojeno mnogo jedinstvenih načina za kombinovanje postavke zbog karakterističnih dekora u kojima se javlja. „Costa“ donosi upadljive obode u plavim i zelenim tonovima, „Cordoba“ centralni motiv ptice i cveća koji podsećaju na dekore sa portugalskih pločica, „Castell“ prepletaj plavih linija koje prave mrežastu podlogu i „Corfu“ zlatnožuti limun obavijen svežim listovima zelene boje. Napravimo mediteranski ambijent u našem dvorištu sa ovom kolekcijom i njenim dekorima: okeansko plavi detalji, maslinove grančice, cvetići, ptičice, limun…

„Lina“ je igra, neobavezna letnja avantura. Svojim jednostavnim prikazom cvetova, kao naslikanih dečjom rukom i modifikovanim strelicama rasprostrtim na nežnoj nebesko plavoj ili utišano crvenoj podlozi, ovaj model porcelana otkriva nam putokaze kojima treba da hodimo u „potrazi za izgubljenim vremenom“, koje ćemo dosegnuti čim ispružimo ruku ka njemu.

Villeroy & Boch Lina

Ole Viter, zabavljajući se, kreirao je „Garten Eden“ za „Hutchenreuter“ sa tako veselim i šarenim dekorom da, koliko god asocira na tople i sunčane dane, može da se koristi tokom cele godine. Kruške, šljive, trešnje, lišće, ptice i leptirići utkani u fini porcelan blago izvijenih ivica koje podsećaju na talasanje reke, doneće raskošnu rajsku baštu u naš dom tokom nedeljnog doručka ispod otvorenog neba.

Oduvek mi je bio neodoljiv, a nikada ga nisam imala. Model „Medley“ razgranat u nekoliko kolekcija, sličnih a tako različitih, pruža nam neograničene mogućnosti slaganja, kombinovanja, uparivanja. Što raznolikije, šarenije, pa čak i besmislenije, to veselije, ležernije i razbibrižnije. „Medley Alfabia“ ističe se nežnim obodnim dekorom povezanih grančica sa plodovima limuna, a pastelna žuta i zelena dopunjuju se i dobro slažu sa blago zaobljenim ivicama posuđa, čineći da naš sto izgleda kao kratak odmor u Toskani. „Medley New England“ donosi atmosferu toplog leta intezivno crvenom bojom zrelih brusnica ili jarko narandžastom bojom bundeve. Osnovni model „Medley“ miriše na Mediteran, intenzivno morskom plavom bojom i snopovima prezrelih maslina na jarko žutoj podlozi. Kombinujući ovaj porcelan sa maštom, stilom i ukusom naša kućica u cveću postaće oaza snova i ljubavi.

Rosenthal Medley

Baštensko, livadsko, divlje cveće modela „Fleurs Sauvages“ oslanja se na senzaciju cvetanja u prirodi, zujanja insekata, delikatnog lišća i mekane, rosne trave prenoseći nam osećaj šetnje kroz letnje rajske predele. Harmonija šarenolikih biljaka cvetnih proplanaka poslužila je kao inspiracija švajcarskoj dizajnerki tekstila Reguli Studli koja je aranžmane divljih cvetova i intrigantnih, raštrkanih grančica stavila u kontrast sa zelenim lišćem i belim bulkama. Nema greške, sa ovim porcelanom procvetaće svaki kutak našeg života.

Rosenthal postavka

U rajskoj bašti naravno da raste samo rajsko voće. Pošto nisu znali kako u njemu da uživaju, Adama i Evu su prognali. Mi smo, ipak, nešto drugo i poučeni iskustvom predaka, valjda nećemo učiniti istu grešku.

Limun i njegovi večno zeleni listovi bili su od davnina simbol raja i večne mladosti, a njihov svež miris i živahna žuta boja podsećaju na sunčane dane izgubljene prapostojbine. Vratimo se idealnom obitavalištu uz Rozentalov „Les Fruits du Jardin“ i porcelanom koji kombinuje aranžman crvenih bobica, očaravajuće belih cvetova sa razlivenim roze tonovima, moćnim listovima palme i limunovim plodom, oplemenimo skriveno mesto našeg uživanja.

Rosenthal kolekcija porcelana Les Fruits du Jardin

A za prepuštanje totalnom ludilu u eksploziji ekstatičnog dekora predlažem Versaće zanosnu baštu u pastelnim nijansama i bogatu raznovrsnost cvetova, bobica, insekata i ornamenata – a sve to kao simbol zanosne letnje simfonije. Nimalo pretenciozan, ali izrazito senzualan i plemenit porcelan „Le Jardin de Versace“ mamiće nas da uživamo u velelepnoj večeri uz plemenite tonove utišane muzike i treperave senke koje bacaju upaljene sveće, jutarnjem čaju na travi poprskanoj svežim kapima rose ili popodnevnoj kafi sa prijateljima začinjenoj grohotom grlenog smeha i dobrog raspoloženja.

Rosenthal Versace porcelan

Svima koji imaju placeve, vikendice, seoske, morske ili planinske kućice, bašte i terase, predlažem da ih pod hitno aktiviraju. Ostavite sve nagomilane bespotrebne obaveze i bacite se u zagrljaj prirode. Sigurna sam da ćete mi uskoro biti zahvalni što sam vas podsetila na postojanje trenutka u kome je zatočen raj. U svojoj sakrivenoj kućici u cveću probudićete se kao novi ljudi, ispunjeni vulkanskom energijom, nebeskim poletom, beskrajnim zadovoljstvom.

PRIJAVITE SE ZA NAŠ NEWSLETTER

 

Vi ste uspešno prijavljeni!

Share This