Porcelan      Haljina od porcelana

Znam da mi neće zameriti modni znalci ovaj kratak upad na njihovu teritoriju. Namere su mi iskrene, pobude čiste, interesovanje informativno, potreba edukativna, a i sam boravak, kratko će trajati.

Veliki deo prošlog veka promovišući modne trendove propisivao je usaglašavanje. Cipela i tašne kod žena ili cipela i kaiša kod muškaraca. I ne daj bože da ste bili u fašeu, ne opra’ vas ni Dunav ni Sava od vodećeg mesta na listi najgore odevenih. Novi vek doneo je rasterećenje, opuštenciju, ležerniji pristup odevanju. Ne moramo besomučno juriti za identičnom bojom ili dezenom i strahovati da ćemo biti osuđeni od modnih kritičara jer smo za nijansu omašili uparivanje, usklađivanje, balans, narušili red, sklad, paletu.

I danas dizajneri takođe usaglašavaju, dezene svojih kreacija sa dekorima porcelanskih setova. Samo nije obaveza, niti pravilo da imate istu haljinu i tanjire za ručavanje. A bilo bi štosno da bude tako. Veselo, šareno, raspevano… i za stolom i pored njega. U nekom novoproklamovanom trendu, od strane moje malenkosti…

Villeroy & Boch haljine1

Pitanje, da li su stare mustre porcelana inspirisale dizajnere da ih direktno ili modifikovano apliciraju na svoje modne kreacije, ili su, pak, koloriti i dekori sa haljina sišli na tanjire, slično je pitanju, da li je starije kokoš ili jaje. Time se nećemo opterećivati. Činjenica je da je taj uticaj obostran i da se preplitanje dekora, mustri, šara i kolorita odvija u oba pravca. Kao što su i stari dekori podsticali imaginaciju modnih dizajnera da ih potpuno identične, ili nešto izmenjene, preslikaju na svoju garderobu, tako su i najprepoznatljivije šare sa haljina čuvenih modnih kreatora našle svoje mesto na porcelanu.

                      Haljina plava            Blue onion

Ni 300 godina trajanja nije uticalo da Meissen nastavi da radi na sopstvenom usavršavanju. Najstarija proizvodnja porcelana u Evropi, u novom veku specijalizuje se za nakit, unutrašnji dizajn, ali i lansira modnu kolekciju pod nadzorom kreativne direktorke Fride Vejer. Na reviji održanoj u dvorištu istorijske Vile Meissen, u ulici Monte Napoleone, u Milanu prikazana je kolekcija koja je inspirisana oblicima i dekoracijom iz istorijske arhive Meissen-a. Savršeni modeli večernjih i koktel haljina, kao i venčanica, sa tradicionalnom inspiracijom u savremenoj izvedbi, bezvremeno su elegantni, ženstveni i graciozni, dodirnuti romantičnim luksuzom. Kao dodatak modnoj liniji, nastale su i kolekcije aksesora, šalova, svilenih marama i ešarpi, kravata, kao i linija kožnih tašni, koje se mogu ručno oslikati po želji.

Frida Vejer stvara volumen od prelepe svilene organze, po uzoru na izražajne vajarske siluete koje podsećaju na istorijske Meissen forme, a svetlucavi efekti u dodiru senzualne svile i delikatne čipke upotpunjeni su modernom cvetnom dekoracijom. Nežni, trodimenzionalni vez inspirisan je poznatom Meissen skulpturom cvetne grudve iz 18. veka, kao i cvetnim dekorima iz 19. i 20. veka, a fini detalji sa zlatnim pigmentima i doradama vajarskog cveća, biseri i kristali savršeno izražavaju način tradicionalne izrade predmeta ove prestižne kompanije, dok naše telo ističu mekoćom i lepršavošću.

    Green-Leaf-Motif-Meissen-Teacup-Saucer-and           Meissen listici

Od 1962. godine Valentino Garavani, jedan od pionira sofisticirane mode i luksuza, prepoznatljiv po svojim elegantnim kolekcijama koje su obožavale najglamuroznije žene sveta poput Žaklin Kenedi Onazis, Elizabet Tejlor, princeze Margarete, ali i Hali Beri, Gvinet Paltrou, Naomi Vots i mnogih drugih dama svetske scene, magično je bio opsednut dekorima porcelana, najviše cvetnim.

Krajem prošlog veka svoju inspiraciju uspeo je da realizuje sa čuvenim italijanskim proizvođačem Arnolfo di Kambio i svim ljubiteljima elegancije predstavio svoju kolekciju za domaćinstvo izrađenu od porcelana, kristala i hromiranog čelika, kao refleksiju sofisticiranosti i stila dragocenih detalja prepoznatljivih sa modnih pista. Dekori „Flower Power“, „Etnico“, „Spring“, „Croisette“, „Black Lace“ i „V 70“ donosili su našem porcelanu, kako razigranost cvetnih prostranstava, tako i prefinjenu lepotu klasičnih buketa. Dok se Valentino nanovo ne odvaži da pokrene proizvodnju posuđa, ostaje nam da uživamo noseći njegove haljine sa aplikacijama najčuvenijih dekora vaza prethodnih vekova.

 Valentinovalentino flower power1

„Versace“ i „Rosenthal“ su sinonim za vaskoliku izvrsnost i visok kvalitet. „Rosenthal“ sa svetskom reputacijom u ujedinjenju tradicije i inovacije i „Versace“ sa sopstvenim prepoznatljivim, glamuroznim i luksuznim stilom, realizovali su modne snove kroz elegantno i uzbudljivo posuđe i poklon kolekcije. Versace inspiracija potaknuta različitim istorijskim periodima i kulturama, antičkom arhitekturom i mitologijom, prepoznatljiva barokna ikonografija, egzotične slike džungle koje dominiraju na poznatim Versace printovima, kao traganje za skrivenim blagom ili posmatranje najslavnijih artefakata carskog suda, ovaplotili su se i oživeli na savršenim komadima porcelana.

„Versace“ i „Rosenthal“ prizivaju različite, izmišljene, simbolikom obogaćene scenarije, i svoje najluksuznije svetove iz snova materijalizuju na dragocenim materijalima, bilo da je to porcelan i kristal, bilo da je svila, organdin ili čipka.

versace

Fantazija, uspomene sa putovanja, san, strast prema lepoti, izvori su inspiracije za jedinstvene objekte i ambijent koji prepoznatljivo stvara Roberto Kavali. Kombinujući koncept mode i dizajna sa glamurom i senzualnošću, i prilikom dizajniranja predmeta za kuću Kavali se vodi svojim legendarnim simbolima i obeležjima, „animal“ printom, perfektnim kombinovanjem detalja i savršenoj finalnoj obradi.

„Kada stvaram haljinu, želim da ona naglasi ženstvenost dame u svakom trenutku. Tako je i kada dizajniram „Home“ kolekcije. Pokušavam da otkrijem karakter ljudi za koje dizajniram, razmišljajući kako mogu ovo da pomešam sa bojama, toplotom i radosti življenja, koju će neko pokloniti sebi. Moja „Home“ kolekcija je rođena kao personalna potreba da podelim optimizam svoje mode sa onima koji me vole – proizašla iz moje kreativnosti, moje filozofije i mog stila, koji je takođe evidentan i u dekoraciji doma. Ne postoji razlika u razmišljanju kada kreiram odeću i kolekciju za kuću. Moj životni stil je uvek u velikoj meri vođen strašću.“

Bilo da je oslikao svojim čuvenim šarama porcelan, bilo da je haljine kreirao prema mustrama sa drevnih ukrasnih komada za kuću, osobenim izborom, snažnim koloritom, svaki Kavali proizvod transformiše se u čistu ekskluzivu.

Cavalli  RC

Modna „kraljica ruža“, Ana Molinari, negujući ljubav prema ovom neprolaznom, miomirisnom cveću široke simbolike, stvorila je zaštitni znak „Blumarine“. Ruže predstavljaju ideal ženstvenosti, a to se vidi kroz sve njene kolekcije koje otkrivaju ljupkost, eleganciju i harmoničnu lepotu.

„Blumarine“ kolekcije porcelana prikazuju simbol ruže u mnogobrojnim kombinacijama predstavljenim u cizeliranim gradacijama ili kroz briljantne nijanse kontrasta, kada bašta počinje da se rascvetava na stolu donoseći u život doma intenzivan miris zadovoljstva.

Ironija, zavođenje i romantika su tri ključne reči koje ističu suštinu svih „Blumarine“ kolekcija, zadržavajući balans između tradicije i inovacije. Tanka linija koja pravi granicu između mode i dizajna, stila i estetike oblika ocrtala se u konceptu sofisticirane elegancije i pažljivog brušenja detalja koji ističe poseban stil u igri zavođenja sa blistavim sjajem.

blumarine Macuroseblumarine

Čuvena „Hermes“ ešarpa prvi put je predstavljena 1937. godine. Kupujući najkvalitetniju sirovu kinesku svilu i od nje praveći predivo, koristeći čak 250 lutki dudovih leptira i preko 70.000 različitih boja, ručno prošivajući porube paperjaste žakar svile i aplicirajući najčuvenije i svima dobro poznate motive, nastao je svetski simbol prestiža.

Sa ešarpi, dizajn se prelivao i na tešku svilu ekskluzivnih modnih kolekcija ženske garderobe, rezervisanih za odabrane, a sa haljina nežno je klizio i na komade porcelana, upotpunjujući lepotu življenja u svim segmentima. Svega nekoliko, bezvremenih ili svevremenih dekora našlo je svoje mesto i meru pravog ukusa u razuđenim kolekcijama porcelana, koje nam u dom donose čežnjivi dah pradavnih kultura i egzotičnih predela, čineći da se osetimo posebnim.

Poštujući različitost ukusa, ne mogu prihvatiti odbojnost ili ravnodušnost prema ovim kolekcijama, izuzev ukoliko je zavist.

hermes

Savremena, istinska modna ikona, priznata američka modna kreatorka i jedan od najvećih autoriteta romantične, mladenačke elegancije, Vera Vang, modno buđenje započela je kao najmlađi modni urednik i stilista u prestižnom časopisu „Vog“, a nastavila kao direktor dizajna kod Ralf Lorena, sve dok se nije potpuno ovaplotila u svojoj modnoj kući. Poslednjih decenija svoje poverenje poklonile su joj najprefinjenije žene svetske javne scene, među kojima i Šeron Stoun, Dženifer Lopez, Maraja Keri, Viktorija Bekam, Hilari Daf, Uma Turman, Dženifer Garner, Mišel Obama i mnoge druge dame sofisticiranog ukusa

Prvu kolekciju porcelana, kristala i posrebrenih aksesoara za najpriznatijeg britanskog proizvođača Wedgwood, dizajnirala je davne 2002. godine. Od tada, pa sve do danas, svaki komad je osmišljen sa posebnom pažnjom i brižljivo istaknutim detaljima, koje karakteriše moderan pristup klasičnom stilu. Jednostavno i suptilno prezentuje simbole međusobne povezanosti, grančice sa listovima, u lanac spojene figure neprekidnog trajanja, nežnost mašnice kao ukrasa darivanja, simbol beskonačnosti i mnoge druge motive koje u zlatnoj, platinastoj ili šampanj boji aplicira na setove za ručavanje i potpisuje svojim imenom.

Bilo da je u pitanju svečana haljina ili predmet za kuću, suptilni prepletaj prefinjenosti ističe eleganciju, jednostavnost, modernost, sofisticiranost i neophodnu dozu kaprica.

vera wang lace platinum      vera wang

Posmatrajmo naše porcelanske setove za ručavanje kao garderobu. Oni su svevremeni kao mala crna haljina. Oni su kao divna svilena bluza koja nas čini elegantnim. Oni su kao udoban, mekani džemper koji unosi toplinu u naš život. Oni su odraz nas, našeg raspoloženja, našeg stila, naših težnji… Kao i naša garderoba i porcelan, koliko god eklektičan ili klasičan, naš je modni pečat.

VB34

PRIJAVITE SE ZA NAŠ NEWSLETTER

 

Vi ste uspešno prijavljeni!

Share This