Globalna Dzungla - Cover
Reč džungla u naš jezik došla je iz engleskog (engl. Jungle) iako potiče od sanskritske reči jāṅgala(sans. जङ्गल) koja znači suvo zemljište, pustinju. Kako je u etimologiji od pustinje nastala džungla, poznato je samo onim retkim putnicima koji su silazeći sa Himalaja, u Indiji, objasnili reč jangala kao neprohodnu zemlju obraslu gustom šumskom vegetacijom. I tako je džungla stigla do nas, a takva će ostati, sve dok je ne budemo, omiljenim zanimanjem ljudi – varvarstvom, potpuno istrebili sa lica Zemlje.

U žargonu, džungla predstavlja gužvu, haos, nesređeno stanje, sveopšte ludilo… stanje slično današnjem. Iako smo oduvek mislili da egzotična, neprohodna šumska prostranstva pripadaju udaljenim meridijanima, do kojih se dolazi brojnim avionskim presedanjima i višednevnim pešačenjima, kao i da su rezervisana isključivo za istraživače sa Discovery-ja, prevarili smo se. Džungla je stigla do nas. I u svom izvornom, kao i u žargonskom značenju. Možemo da biramo u kojoj ćemo živeti.

Pošto živim na asfaltu, hoću u prirodu. Baš tu daleku, nepatvorenu, neistraženu, ljudskim prisustvom neometenu. I govorom neprobuđenu. Hoću da se sakrijem u nepreglednom rastinju, da se izgubim u zelenilu, da me omame nepoznati zvuci, da dodirujem neobične teksture raznobojnog rastinja, da nestanem u bajci, umu nesaznatljivih dešavanja…
Hermes - Passifolia
Na prvo putovanje, otisnula sam se u Aziju, da istražim Kinabalu u Maleziji, Sinharaju u  Šri Lanki, Sundarbans u Indiji i Nam Ha u Laosu. Lutala, otkrivala, saznavala, osećala i u svoj dom donela Hermes, novu kolekciju koja predstavlja istinski omaž ekstravaganciji prirode.

Kao da čujemo kišne bubnjeve na ispruženim dlanovima i osećamo vetar koji proviruje preko granica latica. Ovi zvuci podstiču hlorofil, bude zelenilo u nijansama metvice, žalfije, vrbe, dok se jarke boje fuksije, korala i granata crvene rasprskavaju u beloj letnjoj vrućini. U tropskoj magli priroda čini bogato melodičan apartman. Omaž lišću koje štiti zemlju, bojama koje se u pesmi razlažu u melodične strofe. Snaga flore, ludost, radost i njeno bujno lišće koje šuška imaju samo jednu reč “Passifolia”.

Hermes - Passifolia 2
Passifolia (lat. Passifolia incarnata) poznatija nam je po nazivu “Hristov cvet”, spada u red zimzelenih penjačica čija je postojbina severoistočna Azija. Ova raskošna biljka modrozelenih listova ima karakteristične višebojne cvetove koji podsećaju na raspeće, a koje je u savršenom saglasju prenela umetnica Natalie Roland-Ukel.
Odabrano društvo plemenitih životinja upotpunjuje lepotu predela kroz koje hodim. Atraktivni jaguar koji proviruje iz žbunja, elegantan panter koji se tiho prikrada, raspevani papagaji, razigrani majmunčići, brzonoge impale i drugi prijatelji, oslikani sigurnom rukom prirodnjaka i slikara Roberta Daleta, na Hermes porcelanu “Carnets d’Equateur” ulepšavaju mi dane. Kombinujem koloritnu postavku raskošne palete boja sa 24 nežne, tople, puderaste nijanse i monohromne spontane hiperrealističke slike celadon tona. Belina porcelana sada isijava stvarajući jedinstvo elegancije i suptilnosti. Nestvarni prizori…

I baš sada, dok brundaju pokvareni auspusi prošlovekovnih autobusa pod mojim prozorom, ne vidim ništa i ne čujem ništa drugo, osim lepote zelenih prostranstava, svežeg mirisa raskošnih latica i neobičnih zvukova stanovnika džungle. I baš uživam.

Hermes - Carnets
Na proputovanju Afrikom, prvo ću otići do Konga da u širokom pojasu nizijskih širokolisnih šuma duž istoimene reke upijem toliko potrebnu lepotu i nahranim dušu. Onda na Zapad prema džungli Bosawas u Nikaragvi, pa do začarane Sapo u Liberiji.

Eksplozivne boje, kombinacija snažnih kolorita, floralni motivi i animal print, oduvek su donosili osveženje i dobru energiju u učmalu svakodnevicu življenja. Ovo je godina u kojoj sami u sebi moramo probuditi impulse radosti i oplemeniti svoje okruženje, učiniti sve da u svom domu napravimo oazu sreće i zadovoljstva i da u okruženju svoje porodice beskrajno uživamo.

Versace - Jungle
Sada biram Versace, jer je raskošan dekor uvek bio prepoznatljiva nota njegovog Univerzuma. Najnovija kolekcija finog porcelana “Jungle” i “Jungle Animalier” spaja ikonični otisak divljine neprohodne džungle, egzotiku animal printa i višedecenijsko nasleđe prepoznatljivog simbola meduze koji isijava iz središta osobeno oblikovanog centralnog motiva nebeskog svoda – Sunca.
Versace - Jungle
Dinamika prepletaja snažniih dekora, istaknuta živopisnom paletom boja, donosi nam osveženje u vidu prvobitne različitosti i začuđenosti lepotom, a potom i u definitivnom opredeljenju za izbor ovog porcelana koji će na naš sto doneti eksplozivnu vrcavost i potpuno osveženje.
Versace-Jungle-3
Kako zaobići najčuveniju džunglu sveta, Amazoniju, nepregledno modrozeleno prostranstvo koje se proteže duž devet država Južne Amerike. Kako propustiti neizvesnost avanture viđene samo u filmu “Apocalypto” i reportažama odvažnih ekipa National Geographic-a koje nas ostavljaju bez daha. Krećemo…

Egzotika inspirisana crtežima renomiranog botaničara Aleksandra von Humbolta prenosi nas u tropski raj prepun bujnog zelenila, jarkih boja i prelepih nijansi prirode. Prepletaji raznolikog bilja, mesnati listovi floralnih vrsta nepoznatog imena i razgranate paprati, protežu se duž tanjira Villeroy&Boch kolekcije “Amazonia”. Promoli tu i tamo poneka jarko plava i bordo čaura samoniklog cveta opijajućeg mirisa, dugokljuni, šarenorepi, maleni kolibri i vragolasti marakuja leptir, tek da začini ugođaj. I manje je važno da li je tanjir koji ću postaviti okrugao ili četvrtast kada njegov sjaj, nežno istaknut zlatnom bojom, i lepota prikaza, stvaraju trodimenzionalni efekat – on je mističan, on oduzima dah, on je kitnjast, on je jedinstven.

Villeroy & Boch Amazonia
Sve džungle sveta, svu živopisnu, divlju faunu, sva tajnovita maštanja o nezaustavljivoj avanturi objedinjuje Roberto Cavalli. Njegov porcelan donosi nam printove najatraktivnijih stanovnika dubokih staništa džungle u beskrajnoj lepoti i eleganciji koraka kojim nam se prikradaju i čini da se osetimo neodvojivim delom te beskrajne prirodne bajke. Od diskretne šare brzonogih reptila koji se izležavaju na suncu, preko prepoznatljive crno-bele grafike dobrodušne zebra i mekanih preliva kože bojažljive žirafe, dolazimo i do printa opasnih, a elegantnih maca, jaguara i tigra. Kao detalj jednog dekora ili kao miks svih kombinacija, sa ovim porcelanom na stolu nikada nećemo poželeti da napustimo divljinu i toplu kućicu na drvetu koju smo u mašti izgradili, samo za nas.
Roberto-Cavalli-Tigress
Ne moramo obići zemaljsku kuglu da bismo se izgubili u džungli. Možemo je preneti kod nas. Detalji iz ovih vanvremenskih kolekcija učiniće da nam enterijer oplemene lepotom prirode, snagom čudesnih mirisa divljine koja, u isto vreme, donosi i čulnu strast i egzotičnu raskoš u okrilje našeg doma.
Roberto-Cavalli

PRIJAVITE SE ZA NAŠ NEWSLETTER

 

Vi ste uspešno prijavljeni!

Share This