Geometrijska tela

Iako sam se sa matematikom posvađala još negde krajem petog razreda osnovne škole, jedina grana ove nauke koja me svakodnevno ushićuje jeste geometrija. Skladnost figura, njihov uzajamni položaj, odnos, razmera i transformacija delova, osobine i (među)zavisnost tih velelepnih prostornih oblika, površina, linija i tačaka zadivljuju me, nagone na razmišljanje ili naprosto čine da u njihovom rasprostiranju opušteno razgaljujem maštu.

Kad god da švrljkam nešto na papiriću, uglavnom dok vodim besmislene i kurtoazne telefonske razgovore ili slušam neko suvoparno i beskrajno dosadno izlaganje, crtam neku geometrijsku figuru. Tumači znakova sigurno bi mogli postaviti ozbiljnu dijagnozu analizirajući simboliku mojih žvrljotina. Katkada su to krugovi nejednakih veličina i debljine, često preklopljeni i zatamljeni. Ponekad kvadrati naslagani jedan na drugi, trouglovi raznolikih stranica od kojih se neki pretvaraju u piramide. Nekada su samo linije ispresecane tako da prave mrežu, a nekada i tačkice kojima formiram raznolike oblike. Crtkam jer me ushićuju mogućnosti tvorbe najrazličitijih formi od brojnih geometrijskih figura.

Villeroy & Boch cinije razlicitih oblika

Svaka geometrijska figura savršen je oblik sam po sebi, tako i kao polazište za izvođenje i razgranavanje drugih formi, istovetnih ili potpuno različitih. Ove jednostavne figure i njihove kombinovane bravure oduvek su bile inspiracija umetnika, arhitekata, dizajnera, dekoratera. Bez njih se ne može zamisliti svet, jer sve što nas okružuje satkano je od geometrije: krug, lopta, kvadrat, piramida, pravougaonik, trougao, kvadar, kocka, kupa, linija, tačka…

Tanjiri su savršeni poligon po kome puštamo naše ideje u juriš. To su kreativnošću omeđeni prostori naših tajanstvenih osmeha i samo oblikom uslovljena ograničenja naše inspiracije. Svi najznačajniji proizvođači porcelana i dizajneri koji za njih kreiraju, kombinujući obaveznu funkcionalnost i postavljene upotrebne standarde sa maštovitošću i inovativnošću, iznose pred nas raznolikost geometrijskih oblika tanjira puštajući nam na volju da prema senzibilitetu i potrebama odaberemo one koji će postavku stola učiniti savršenom.

Rosenthal Mesh tanjiri

Raznovrsnost oblika tanjira predstavlja rubove naših mogućnosti, a „Villeroy & Boch“ kolekcijom „Pi Carre“ preplavio nas je raznolikim geometrijskim formama i veličinama tanjira, tacni i činija. Pred nama se u veličanstvu dominacije bele boje prostiru pravougaoni, kvadratni, trouglasti i šestougaoni porcelanski predmeti naše nezasitosti sa snažno istaknutim ivicama po kojima kreativno hodamo prezentujući kulinarske đakonije na svojoj trpezi.

Pionir estetike, „Bernardaud“, postavio je nove horizonte sa kolekcijom belog Limož porcelana, „Fusion“ i preciznim, minimalističkim, linearnim pristupom geometriji proizveo tanjire od kojih zastaje dah, upravo zbog njihove jednostavnosti, purizma i besprekornosti koja doprinosi neobičnom načinu postavke stola. Samo onaj ko je probao da servira hranu u četvrtastim posudama zna koliko su one često korisnije i funkcionalnije od okruglih, a o estetskoj strani aranžiranog nećemo trošiti reči, jer je svakako mnogo lepše, preglednije i jednostavnije ukrasiti hranu na ovako prostranoj formi i dozvoliti tumaranja naših senovitih misli da se uvuku u svaki ugao davnih sećanja.

Tanjiri neobicnih oblika

Španska industrijska dizajnerka Gema Bernal inspiraciju u kreiranju porcelana za „Rosenthal“ našla je u intezivnom dijalogu sa najboljim španskim gastronomima i školama kuvanja i želji da fuzioniše idealan, geometrijski skladan, oblik tanjira sa potrebama konzumenata hrane. Iz te unutrašnje borbe rodila se inovativna kolekcija „Mesh“ koja obiluje mnoštvom detalja, izuzetno raznovrsnim asortimanom proizvoda i pastelnim bojama koje se prirodno stapaju sa svakim enterijerom. Specifičnost ove kolekcije leži u geometrijskim formama kojima dominira krug, kvadrat i pravougaonik, podijumi po kojima se razigrava, kao ovlaš iscrtan, nežni linearni reljef lista bambusa.

Mnogobrojne mogućnosti kombinacija ovih tanjira, kao beskrajne vodilje prema željenom cilju, linijice kao putokazi koji vode unapred i smerovi koji pokazuju pravac mašti, signali su pored puta našeg stremljenja da perfekcija postavke stola doprinese savršenstvu sveukupnog ugođaja predivnog čina obedovanja.

Rosenthal tanjiri

Osim u samoj formi tanjira geometrija je još prisutnija u njihovoj dekoraciji, jer trenutak odabira boja sa neograničene palete valera i nebrojeni potezi četkice na kristalnoj površini stvaraju magične kombinacije koje nam ulepšavaju življenje.

Jedinstveni dizajn bezvremene lepote nastao pod uticajem grandioznosti kupola velikih evropskih katedrala i impulsa Art Deco perioda, iznedrio je kolekciju „La Classica Contura“ koju u prepletaju osnovne, utišane, bele boje i geometrijskih oblika u odabranim momentima bež nijansi, ukrašava sjajni platinasti dekor donoseći notu visokog glamura. Inspirisana klasičnim idealima lepote ova kolekcija ima formu koja zadovoljava visoke estetske i funkcionalne zahteve, a grafički obrazac i fine konture svakog komada naglašavaju harmonijsku proporciju forme.

Model „Milo“ svoj čisti dizajn duguje grnčarskom stilu antičke Grčke i kombinaciji naizgled beskonačnih pravih linija uobličenih u međusobno povezane kvadratne forme. Interpretacija ukrasa velelepnih građevina prošlosti, koju potpisuje Olivier Gagner, donosi nam igru mreže biserno sive, diskretne spoljne linije na harmonijskom obliku ovog servisa.

Geometrijski oblici dekoracije, kao slike istorije i podsetnik na davne uspomene, ispunjavaju prostor lepotom koju sami stvaramo u svojim mislima i asociraju na večno trajanje trenutka koji zaustavljamo u njegovoj veličanstvenosti, kada setove porcelana iznesemo na našu trpezu.

Bernardaud tanjiri

Čak i prazne, oivičene samo jednom bojom na beloj podlozi, geometrijske forme mogu delovati fabulozno. A tek sa bojom ili još bolje sa nekom odabranom slikom, tada izgledaju neodoljivo i magično. Žak Bernardo, zadužen za razvoj umetničkog pravca kompanije početkom prošlog veka, razumeo je kako da prilagodi dizajn porcelana promenljivom ukusu društva. 1955. godine, kada se stvarao „Possions d’Or“, geometrijska priroda ovog dekora izgledala je neverovatno avangardno, a primetno odstupanje od klasičnih motiva odgovaralo je intencijama tadašnjeg ukusa i entuzijazmu okrenutom prema ekstremnoj modernosti.

Danas je ova kolekcija tanjira savršenog kružnog oblika oivičenog zlatnim rubom sačuvala svoju originalnu pojavu i postala klasik, zahvaljujući kontrastnim grafičkim elementima, površinom izukrštanom nežno sivim linijama koje u svom prepletaju sačinjavaju mrežu povezanih rombova i zlatkastim figurama raznolikih riba iz bogatog sveta mora.

Bernardaud tanjiri

Grafičke linije i strogi geometrijski oblici na modelu porcelana „Arris“ povezane su sa teksturom koja se može naći u okviru arhivskih zbirki, a koje su naglašene kroz paletu boja bogatih nijansi. Saćasti šestougaonik kao i šarenolika forma romba iz daljine daju kockasti efekat koji se suptilno pojavljuje na porcelanu, naglašavajući kontrast, centralnu temu ove kolekcije, osnažen kombinacijom bakra i srebra. Nastavak ovih privlačnih suprotnosti primetan je i na modelima sa detaljima boje tamnog bakra na prozračnom porcelanu i tople rastapajuće bakarne ivice na kremastom porcelanu. Odabir ove kolekcije naročito naglašava individualnost modernog doma, kroz svoju prilagodljivost i maštovitost.

Čista ovalna geometrijska forma prepoznatljivih „Wedgwood“ kameja, sada međusobno povezanih u dominantan dekor, kompleksna pozlaćena ivica, kao i venac lovora, obogaćuju i ulepšavaju kolekciju „Renaissance“. Ovaj, samo naizgled, kitnjasti dekor porcelana inspirisan je dizajnerskim motivima škotskog arhitekte Roberta Adama i podseća nas na slavni renesansni period procvata Evrope. Obruči, kao čuvari svega ustreptalog u našim srcima, kao okviri usplahirenih uspomena, upadljivim nijansama plave, tamnocrvene, zlatne i bele boje, čvrsto sljubljeni jedan uz drugi, držaće zapretenim i sve naše tajne, a svojom gracioznošću ulepšati kutak u kome se nalazi ovaj porcelan.

Wedgwood soljica i tacnica

Sve dekore koji nas inspirišu i magično privlače ka mnogobrojnim geometrijskim figurama treba forsirati u što većoj meri, tako da sve oko nas bude što šarenije i veselije, razigranije i razbibrižnije, a bez da se opterećujemo slaganjem i uparivanjem boja i oblika. Sve je dozvoljeno u svakoj kombinaciji.

Opustimo se i prepustimo geometriji, zabavna je i razoružavajuća.

PRIJAVITE SE ZA NAŠ NEWSLETTER

 

Vi ste uspešno prijavljeni!

Share This