Rose Gold

Ludilo svetske globalizacije i velika ekonomska kriza koja je poslednjih godina zahvatila svet, učinili su da trenutno “Fiskars Corporation”, čuveni finski proizvođač metalnih proizvoda, osnovan 1649. godine u istoimenom mestu, preuzme i zaokruži poslovanje znamenite “WWRD group”, koncerna koji u svom portfoliju okuplja legendarne britanske proizvođače luksuznih proizvoda za opremanje domaćinstva, poput kompanija “Wedgwood” (1759), “Waterford” (1783), “Royal Doulton” (1815) i “Royal Albert” (1904). Ova grupacija danas predstavlja svetskog lidera u oblasti visokokvalitetno dizajniranih proizvoda izrađenih od porcelana, stakla, kristala, srebra i drugih materijala. U njegovom sastavu posluju najznačajniji svetski brendovi koji su ranije, kao samostalne fabrike, razvijali sopstvenu proizvodnu delatnost i svoje specifičnosti, a danas u okviru koncerna i dalje zadržavaju i unapređuju svoje osobenosti, svoje signature i istorijsku prepoznatljivost.

Wedgwood

Ovaj tekst prvenstveno želi da upozna i približi čitaocima kompaniju “Wedgwood”, kao najznačajnijeg britanskog proizvođača porcelana, u svetu poznatog kao najnaprednijeg u oblasti inovacija u proizvodnom procesu, sa svojim brojnim specifičnim vrstama porcelana, čije tajne sastave još niko nije dokučio.

Porodica Wedgwood se od 17. veka bavila grnčarijom, a Džošua Vedžvud, dvanaesto dete grnčara Tomasa, posle smrti oca 1739. godine napušta školu i postaje šegrt kod svog brata, koji se brinuo o porodičnom biznisu. Posle teške bolesti koja ga je onesposobila da rukuje tradicionalnim grnčarskim točkom, orijentiše se ka usavršavanju veština u kreiranju i modeliranju tanjira i posuda za ručavanje, kao i ostalog pratećeg asortimana proizvoda za obedovanje. U svojim ranim dvadesetim, Džošua sklapa partnerstvo sa vodećim engleskim grnčarom toga vremena, Tomasom Vieldonom, pod čijim nadzorom unapređuje svoju praksu u glaziranju, oblikovanju i koloritu upotrebnih predmeta od porcelana.

Njegovi snovi počinju da se ostvaruju kada mu rođaci iznajmljuju “Ivy House” u Burslemu i dopuštaju da započne samostalnu proizvodnu delatnost, a brak sa daljom rođakom Sarom Vedžvud, bogatom naslednicom, omogućava mu da nesmetano unapređuje i razvija svoju inovativnu proizvodnju. 1766. godine kupuje  fabriku u mestu Stafordšir, koju naziva “Etruria”, po oblasti u centralnoj Italiji koja je bila pod vlašću Etruraca, visokocivilizovanog naroda koji se bavio umetnošću i kojima su se divili ljudi 18. veka, kao prvu veliku početnu bazu za vratolomni razvoj sopstvene proizvodnje porcelana.

Wedgwood Etruria

Kao neumorni inovator, mislilac i naučnik, 1782. godine usavršio je spravu za merenje toplote u pećima, a zahvaljujući svom izuzetnom radu 1783. godine biva izabran za člana “Royal Society” (Kraljevskog udruženja). Prva važna inovacija koju predstavlja svojim kolegama bila je unapređenje tehnike bojenja i glaziranja porcelana, što je rezultiralo prvim kvalitetnim porcelanom, oblikovanim smešom kremena i bele gline.

Od novopronađenog materijala napravio je servis za čaj za britansku kraljicu Šarlotu, suprugu Džordža III, koja je iz velike počasti dopustila da Wedgwood servis nazove “Queen Ware” ili “Servis za njeno veličanstvo” i omogucila da postane zvanični kraljevski proizvođač porcelana. To je bio ogroman uspeh, tako da se za fabriku i porodicu Wedgwood pročulo širom Evrope.

Paralelno, Vedžvud razvija proizvodnju finog, crnog porcelana koji naziva  Black Basalt, što mu donosi ogroman komercijalni uspeh, pošto je površina porcelana bila fina i glatka sa prirodnim purpurno ljubičastim odsjajem. Fabrika je u strogoj tajnosti čuvala “recept” za sastav porcelana i način izrade brojnih upotrebnih i ukrasnih predmeta.

Black Basalt

Treća velika inovacija, najvažniji događaj od otkrića porcelana, bio je pronalazak specifičnog sastava porcelana, nazvanog Jasper Ware, u kome su iz kamenih površina pod velikim pritiskom odvajani minerali, čime se dobijala posebna boja porcelana, od žućkastog i crnog, pa sve do zelenog i lila. Ova inovacija je postignuta nakon mnogo godina eksperimentisanja, usavršavanja raznih tehnologija proizvodnje i izrade, kada se došlo do mogućnosti da se bilo koja neglazirana površina, bez dodataka klasične boje, ali sa dodatkom brojnih prirodnih minerala i materijala, oboji u bilo koju boju, počev od bele do crne.

S obzirom na progresivni razvoj, tokom 18. i 19. veka, “Wedgwood” pripaja nekoliko manjih manufaktura među kojima su najznačajnije “Coalport”, “Mason’s” i “Johnson brothers” koje su do nedavno, sa svojim proizvodnim osobenostima, postojale kao samostalne kolekcije u okviru kompanije.

porcelan u boji

U sačuvanom zapisu od 3. septembra 1774. godine Džošua Vedžvud kaže: “Često sam žalio što nisam ostavljao jedinstvene uzorke svih novih proizvoda koje sam ikada napravio. Danas bih dao dvadeset puta veću vrednost od prvobitne za takvu kolekciju. Zato sam razmišljao, pričao i odlučio sa gospodinom Murom (sekretar Royal Society of Art) da napravimo nacrt prostora u kome će se čuvati manji i finiji predmeti.”  Ova velika ideja osnivača kompanije, na čiji zahtev je inicirano osnivanje muzeja “Wedgwood”, revolucionarna je jer se na jednom mestu čuvaju i beleže jedinstvena dostignuća u istoriji kompanije, počev od 18. veka pa sve do danas. Svaki član porodice Vedžvud nastojao je da sačuva predmete koje je kompanija proizvodila, a veliki muzej zvanično je otvoren 7. maja 1906. godine, uz fabriku Etrurija, da bi 1950. godine muzej bio premešten u Barlaston.

Danas u okviru fabrike postoji ”Visitor Centre Museum” koji na više od 3500 kvadrata omogućava posetiocima da prošetaju kroz tri veka pionirskih dostignuća, razvoja dizajna, tehnoloških inovacija i umetničkog doprinosa kompanije “Wedgwood” razvoju industrije porcelana.

Wedgwood muzej

U tehnološkom i proizvodnom razvoju “Wedgwood” je pionir u svetskoj proizvodnji, jer je potpuno samostalno i autentično težište svoje delatnosti stavio na ispitivanja raznolikih mogućnosti u proizvodnji različitih vrsta porcelana. Od klasične grnčarske manufakture, gde su pravljeni predmeti za domaćinstvo od gline na grnčarskom točku, preko grubih keramičkih proizvoda, “Wedgwood” je izumeo brojne specifične materijale od kojih je proizvodio upotrebne i ukrasne predmete. Posebno ću izdvojiti:

  • Cream Ware, kremasto obojena grnčarija, proizvedena između 1730. i 1740. godine, čiji su osnovni sastojci bili bela glina i zemljani kremen koji se koristio da poveća belinu i učvrsti smesu, koja se glazirala i dva puta pekla.
  • Black Basalt, fina, crna keramika čiji je osnovni sastojak mineralna stena, koja čini ovaj materijal jako otpornim na mehaničke uticaje. Crna mešavina dobijena je iz legure gvožđa, uglja i drugih ruda, koja pomešana sa drugim sastojcima i pečena na visokoj temperaturi, daje glatko crno telo predmeta.
  • Cane Ware, suva masa nastala obradom gline koja 1786. godine dobija potvrdu za kvalitet i od koje se uglavnom proizvode ukrasni predmeti.
  • Jasper Ware, keramički materijal sa velikim procentom minerala tako da dodavanjem drugih sastojaka može da ima više kolorita, od žućkastih nijansi, preko zelenih, pa sve do lila i crne.
  • Green Glaze, briljantna zelena glazura koja je dočaravala prirodan izgled grnčarije, najčešće za potrebe ukrašavanja. Najbolji primerci predmeta proizvedeni su u periodu od 1950. do 1960. godine.
  • Rosso Antico, keramičko telo antičko crvene boje nastalo iz tradicionalno crvene gline, a perfekcionizmom sastava i proizvodnje koja je dovedena do savršenstva predmetima od ovog materijala data je upotrebna i dekorativna vrednost.
  • Pearl Ware, materijal koji se dobija iz posebnog kremena kome se pri glaziranju dodaje mešavina gline i kobalta kako bi se dobio plavo-beli odsjaj predmeta. Nastaje 1779. godine kako bi se napravila konkurencija plavo dekorisanom kineskom porcelanu.
  • Drab Ware, suvo telo koje se najčešće koristilo za dekorisanje ukrasnih predmeta kontrasnih boja, kao sto su plava, bela ili boja čokolade. Ovaj bezbojni materijal početkom 19. veka počinje da se koristi za izradu servisa za ručavanje, jer je izuzetno zahvalan za nanošenje najrazlicitijih kolorita.
  • Bone China, najkvalitetniji porcelan u kome je više od 50% goveđe kosti koja mu daje belinu, prozračnost i nepropustljivost. Veoma popularan materijal koji se koristi za proizvodnju više od 75% proizvoda.

 

porcelani

U vreme kada u svetu mode uživamo u povratku starih zanata i dekorativne tradicije koja je bila zapostavljena tokom stroge vladavine modernizma, i u proizvodnji predmeta za domaćinstvo ”Wedgwood” se jedinstveno istakao kao predvodnik renesanse engleskog porcelana i starih uzoraka keramike. Uvek prilično hermetičan i vezan za tradicionalno prihvaćene dekorativne forme, savremene kolekcije, umesto formalne postavke stola, donose raznolike i višenamenske komponente osmišljene u vidu kitnjastih i razigranih dodataka modernom stolu, dekorativnih naglasaka dinamične igre raznih mešavina i disharmonije. I sa praktične strane “Wedgwood” je prilagodio svoje kolekcije tako da odgovaraju kako savremenim navikama obedovanja, tako i zahtevnoj izdržljivosti i svakodnevnoj upotrebi.

I najnovije kolekcije svojim izgledom vraćaju nas na najvoljenije motive, ciklus vinjeta 18.veka, modele koji stvaraju neprevaziđeni osećaj topline domaćeg života, kao i mnogobrojne cvetne dekore koji u savremenoj interpretaciji živih kolorita i dizajnerskih postupaka otkrivaju modernu oštricu koja istovremeno donosi aktuelni trend, ali i slavi dekorativni šarm narativnih koncepcija i elegantnih oblika porcelana iz proteklih vekova.

Florentine Turquoise & Vibrance

Jedinstvenost svih kolekcija je u proslavljanju engleskog obreda ispijanja čaja vraćanjem raskoši i frivolnosti na sto. Prateći modnu zaljubljenost u starinu, setovi različitih šoljica za čaj dizajnirani su za slobodnu, dekorativnu igru i mogu biti korišćeni pojedinačno ili kao jedna eklektična celina. Svaki komad modeliran je prema originalnom obrascu otkrivenom u starim arhivama, a kontrasni oblici, šare i osobeno stilizovane ručke namerno su odabrane da vrate zadovoljstvo tradicionalnog vremena za ispijanje čaja, ali bez uštogljene formalnosti.

Setovi za caj

Iako prilično čvrsto vezana za tradicionalne uzorke i forme, savremene “Wedgwood” kolekcije odlikuje i angažovani pristup dizajnerskim inovacijama na veoma zahtevnim oblicima porcelana. Najekspresivniji i najavangardniji dizajneri, među kojima su Džasper Konran, Vera Vang, Monik Luiler, Džon Roha, Gordon Remzi, Dona Hej, Džo Samson, Miranda Ker i drugi, dali su veoma ekspresivne i prepoznatljive kolekcije porcelana, počev od setova za ručavanje, preko kristalnih čaša, pa sve do ukrasnih aksesoara koji svojom dekorativnom i koloritnom razuđenošću doprinose hedonističkom konzumiranju hrane. Uzimajući prepoznatljive elemente i originalne šare i najkonvencionalnije forme pretvaraju u dramatičnu predstavu savremenosti, dajući moderan i imaginativan prizvuk bogatoj i emotivnoj tradiciji.

Jasper Conran & Vera Wang

Kao jedan od najznačajnijih proizvođača vrhunski kvalitetnog porcelana i kristala, dizajnerski vanserijski uobličenog i praktično savršeno uklopljenog, “Wedgwood” nastavlja najznačajnije tekovine proizvodnje proteklih vekova, zadržavajući arhivske primerke formi koje dekorativno savremeno osmišljava, dok, paralelno sa tim, inovira vrhunskim dizajnom moderne oblike i oslikava ih izuzetno inovativnim idejama vodećih dizajnera.

Sigurna sam da ne postoji osoba, pa i ona najprefinjenijeg stila, najzahtevnijih kriterijuma, najosobenijih zahteva, a da će odoleti nekoj kolekciji ovog čuvenog britanskog Brenda.

 

PRIJAVITE SE ZA NAŠ NEWSLETTER

 

Vi ste uspešno prijavljeni!

Share This