Nešto drugačije …

22.03.2017.

postavka stola

Postavka stola za različite obede i povodom različitih prilika ume da nas dovede do brojnih nedoumica, u želji da sve učinimo na savršeno propisan način, kao i da maksimalno olakšamo serviranje hrane i što manje ometamo goste prečestim ustajanjem i neprestanim deranžiranjem.

O opštim i bontonom propisanim pravilima postavljanja stola u formalnim prilikama, možete se informisati čitajući moj davno napisani blog na: http://www.sunmoon-stars.com/azbuka-stola/ dok ću vam danas pisati o raznolikim, opuštenijim, rasterećenijim, neobaveznijim postavkama sa kojima se češće susrećemo.

postavka stola

Najvažniji obrok prema mišljenju svih medicinsko – nutricionističko – fitnes stručnjaka jeste doručak. Lično, što vama nikako ne savetujem, decenijama ga preskačem, zamenjujući ga obilnim sokovima od mnogobrojnog voća i povrća. Loša navika ipak je koliko toliko ublažena visokokoncentrovanom vitaminskom bombom koja mi daje dovoljno energije da odmerim snage sa brojnim jutarnjim obavezama. Ali, svakako, uvek glasam za doručak…

Tokom radne nedelje jutra su nam užurbana, usplahirena, stresna zbog „last minute“ ustajanja, buđenja dečice koja se nervozno opiru odlasku u školu, planiranja dnevnih aktivnosti, a na sve to dolazi i brzinska priprema doručka. Prednost prilikom serviranja takvog „navrat-nanos“ obeda jeste u tome što ne moramo robovati pravilima postavke stola. Dovoljno je u jednom delu stola ili za pultom, odvojiti prostor za manji stolnjak (ako više članova doručkuje) ili samo jedan podmetač (ukoliko je u pitanju jedna osoba), nekoliko tanjira, čaša ili šolja, par delova escajga i to je to. Kakva god da je postavka stola, platnena ili papirna salveta je obavezna.

Ako poželimo francuski doručak i iznesemo samo mirisno pecivo, njega možemo servirati na tanjir bez escajga (pošto se jede isključivo rukama), u šolju sipati napitak koji želimo (sok, čaj, kafu, mleko ili jogurt) i doručak je serviran. Slično je i ako planiramo žitarice, musli, kašice ili meko kuvano jaje. Dovoljna je samo jedna činijica i kašika. Uz doručak koji ima namaze, poput putera, meda, džema, marmelade i slično osim tanjira na koji ćemo staviti parče hleba, postavljamo samo nož.

postavka stola

Ni onaj romantični doručak u krevetu ne bi trebalo da predstavlja opterećenje. Za njega nam je potreban samo mali stočić ili nešto veći poslužavnik, nekoliko posudica i nešto pribora, u zavisnosti od selekcije hrane koju serviramo. Verujte, da kada dobijemo ili donesemo doručak u krevet voljenoj osobi, ona će biti toliko omamljena gestom da neće ni primetiti da li su ispoštovana sva pravila serviranja.

postavka stola

Nešto je složenija situacija kada nastupi vikend i dođe jutro u kome postavljamo obilniji i raznovrsniji, kontinentalni, doručak za sve članove porodice. Naravno, da će se shodno planiranoj hrani postavljati posuđe, ali svakako tada treba prekriti sto velikim stolnjakom ili ranerima (platnenim trakama za serviranje), postaviti za sve ukućane adekvatne tanjire, šolje i kompletan escajg, pretpostavljajući da će se na meniju naći hrana koju treba seći nožem i jesti viljuškom.

postavka stola

Novi obrok savremenog doba, branč (reč poreklom iz engleskog jezika nastala spajanjem reči „breakfast“ – doručak i „lunch“ – ručak), kao što i samo ime kaže, predstavlja obed između doručka i ručka, negde oko 12.00 i 13.30, a najčešće se praktikuje vikendom, kada sebi dozvoljavamo duže spavanje i prepodnevno kućno izležavanje. Veliki broj zaposlenih ljudi uveo je branč kao vrstu laganog ručka koji obavlja na radnom mestu ili u pauzi tokom radnog vremena.

Branč se sastoji od jednostavne hrane, a najčešće se servira kafa, čaj, mleko, jaja, omleti, tost sa raznim vrstama marmelade, haringom, lososem, belim sirom, raznovrsne obrok salate, paste, voće, ceđeni sokovi, kao i slatki kolačići, pite, biskviti, tortice i slično.

Branč predstavlja neformalan obrok tako da ako odlazimo u goste odeća treba da bude ležerna, ali svakako u skladu sa ambijentom i prilikom. Ako sami serviramo ovaj obed onda postavka stola, takođe treba da bude jednostavna i rasterećena.

Pošto ovaj obrok ne podrazumeva kompletan meni po određenom redosledu, dovoljno je na sto staviti tekstilne trake ili ispred svake osobe podmetač, podrazumevajuće platnene ili papirne salvete, i u svakom pojedinačnom tanjiru doneti planiranu hranu, tako da su nam nepotrebni ovali za serviranje, činije, mnoštvo tanjira i raznoraznih posuda, kao i kompletan escajg.

Ukoliko poslužujemo sendviče, osim tanjira na kojima ćemo ih izneti nije nam potrebno ništa drugo. Uz obrok salate serviramo samo viljušku, jer se sve vrste salata jedu isključivo viljuškom, a ukoliko je u njima i meso, njega treba u toku pripreme usitniti na komadiće koje nije neophodno dodatno seći.

Lagana pasta takođe traži samo viljušku, a ako se baš ne snalazimo dobro sa namotavanjem špageta, onda se može postaviti i kašika koja će nam olakšati jelo, jer ćemo u njoj lakše pripremiti testeninu za zalogaj.

Ako smo se opredelili za voće njega pre serviranja treba oljuštiti i iseckati. Neke vrste voća, kao što su pomorandže, jagode, jabuke, breskve, kajsije, višnje, trešnje, šljive, grožđe i dr. jedu se rukama, dok se bobičasto voće (maline, kupine, borovnice i sl.) serviraju u činijicu i jedu malom kašikom.

postavka stola

Kada se primakne vreme ručku, nastupa i nešto složenija postavka stola. Kod nas je ovaj obed dugo bio tradicionalno porodični, mada savremeno radno vreme, koje ume da se produži i do kasnih popodnevih časova, onemogućava da se masovnije okupimo oko stola i zajednički uživamo u hrani. Preko nedelje i on predstavlja rastrzano obedovanje, jer je malo verovatno da se cela porodica može okupiti u „normalnim“ popodnevnim časovima, tako da u situacijama raznolikog obedovanja pojedinih članova porodice u različito vreme, može da važi jednostavnija postavka stola, recimo kao za branč.

Ručak tokom vikenda trebalo bi da predstavlja dominantan porodični obed koji će se obavljati češće u kući, a ređe u restoranu, jer je to jedini slobodan trenutak tokom nedelje kada se obaveze svih ukućana mogu usaglasiti tako da svi budu u isto vreme okupljeni oko trpeze. Koliko vam god izgledala blesava, a dozvoljavam svima da me za takvu smatraju, predlažem da vikendom zaboravite i zabranite sva dešavanja između 14.00 i 17.00, a to vreme posvetite svojoj porodici i svojoj deci. Videćete koliko će biti dragoceni ti trenuci. Govorim iz iskustva.

postavka stola

Da drage dame ne bi bile robinje kuhinje tokom dana predviđenih za odmor, potrebno je rasteretiti i pripremu jela i postavljanje stola. Uvek pre glasam za druženje, nego za celodnevno vezivanje uz šporet. I uvek insistiram za uključivanjem cele porodice u pripremanje ručka, jer je taj čin važan kao dobar primer za edukovanje i osamostaljivanje dece, ali i za razvijanje osećanja zajedništva, prenošenja emocija, druženja, zabavljanja, smeha… Zato, svi u kuhinju i bacimo se na pripremanje jednostavnog i lakog obeda koji ćemo u slast smazati.

Kad god nam prilike dozvole ručak treba rasteretiti i u postavci stola. Svakako da više različitih vrsta jela i veći broj ukućana podrazumevaju da sto mora biti potpuno postavljen. Obavezan stolnjak i salvete, više vrsta tanjira (plitki i duboki) ukoliko imamo i jela koja se jedu kašikom, kompletan escajg (kašika, viljuška i nož), čaše za piće, kao i prateće posuđe (supijera, činije za salatu i variva, ovali za meso i priloge, kutlače, hvataljke, serveri, posude za so i biber, ulje i sirće…) podrazumevaju se na stolu. Radi lepšeg ugođaja na sto možemo staviti i manju vazicu sa cvećem.

postavka stola

Sa prvim danima proleća i suncem koje će nas narednih meseci radovati, kad god možete izaberite da ručak servirate napolju. Bilo da je u pitanju terasa ili dvorište, izmestite se iz zatvorenog prostora, jer je mnogo jednostavnije i neformalnije obedeovati u prirodi, a i rasterećenije je po pitanju prosipanja, mrvljenja i raspremanja stola. Tu je važno samo dobro raspoloženje.

Stolovi na otvorenom prostoru ukoliko su drveni, ne zahtevaju potpuno prekrivanje stolnjakom. Na njega možete staviti raner, podmetače, a može ostati i neprekriven ukoliko je estetski u dobrom stanju. Takođe, nije neophodno iznositi celokupnu postavku posuđa, jer se tada hrana može servirati direktno iz šerpi, tiganja, pekača i ostalih posuda u kojima se pripremala, pošto je priroda savršeni ambijent za „domaćinsku“ postavku.

Posebni tanjiri podeljeni na više segmenata idealni su za ovakve postavke, jer u jednom tanjiru imate mesta da servirate i meso, i prilog, i soseve, i salate ili kuvana jela i pripadajuće garnirunge. I što je najvažnije zamenjuju nekoliko tanjira ili posuda, jednostavno ih je ukloniti i kasnije oprati. Naročito su pogodni za serviranje nama omiljenog roštilja, domaćih jela „kašikom“, ali i italijanskih specijaliteta poput pice ili paste. Naravno, i za sve ostalo što vam padne na pamet.

postavka stola

Oneobičite svoj porodični ručak i predložite ukućanima da krenete na piknik. Za takav obed u prirodi potrebna vam je jedna veća pletena korpa u koju ćete staviti hranu, tanjire, nekoliko plastičnih čaša, pribor za ručavanje, salvete, jedan šareni stolnjak i jedno ćebe. Malo ozbiljniji će nabaviti i poseban „kofer“ za posuđe i čaše, ali je potpuno dovoljno da opušteno i razigrano spakujete samo osnovno i otisnete se u ovu neobičnu avanturu. Verujte da će svima prijati.

postavka stola

Ako imate tu privilegiju da vaša terasa gleda na pučinu mora ili da se sto servira na palubi jahte, bilo bi potpuno u skladu sa okruženjem da pripremite obrok sa ribom ili morskim plodovima, uz nezaobilaznu čašu laganog belog vina. Naravno da će ovaj odabir hrane tražiti da se na stolu nađe i poseban escajg za ribu ili specifičan pribor za rakove, ali sam sigurna da to imate i da vam neće biti teško i da iznesete.

postavka stola

Popodnevna užina neformalna je zakuska, jednostavna, kratka, brza i obično je začinjena kafom ili čajem i laganom pričom. Ne traži puno vremena za pripremu hrane, niti veliki angažman oko serviranja. Najčešće se tada iznose mali sendviči i slana peciva ili slatke delicije poput biskvita, sitnih kolača, pita, torti i slično. Za većinu predloženog nije neophodno postavljati nikakav pribor, jer se sve jede rukom, ali za neki od kolača dovoljno je izneti salvetu, tanjirić i malu viljušku.

postavka stola

Od predvečerja pa do kasno u noć, svako prema svom ritmu planira i organizuje večeru. Pristalica sam ranijeg večernjeg obeda ili laganije zakuske u kasnijim časovima, mada ima ljudi kojima večera predstavlja glavni obrok i vole da u hrani uživaju do sitnih sati. Često bivamo pozvani ili sami organizujemo večere različitim povodima, što spada u formalne događaje i zahteva striktno pridržavanje pravila postavljanja stola, o čemu smo se dogovorili da neću pisati, a kad god odlučili da servirate neformalnu večeru treba znati da će ona, svakako biti manje zahtevna u pogledu postavke.

Svakako je najzahtevnija intimna večera, podjednako zbog dileme u vezi sa odabirom jela i zbog mnoštva ideja oko njegovog serviranja. U takvim prilikama želimo da budemo što kreativniji u svemu, unapred strepimo oko ishoda, od jutra planiramo, prepravljamo, odustajemo i nanovo započinjemo. Da ne bismo doživeli vaskoliki fijasko i celokupnom atmosferom poslali neželjenu poruku, sve mora biti već uhodano, provereno i najjednostavnije moguće. Opredelite se za pripremu jela koje ste ranije savladali, ne pokušavajući da baš za to veče vrcate od kulinarskih inovacija i navale inspiracije koja će pretrpati stomak. I nemojte težiti da iskažete svo kuhinjsko majstorstvo. Zadržite se na jednom, najviše dva jela i obaveznim čokoladnim slatkišem za koji kažu da je sjajan afrodizijak. Znači: jedno egzotično predjelo (pršuta i dinja, karpaćo, šarena salata, morski plodovi, suši…), jedno jelo (pasta po izboru, piletina ili riba u laganom umaku sa prilogom od barenog povrća…) i slatkiš (može biti i čokoladni poljubac). Posebnu pažnju posvetite odabiru pića i adekvatnim kristalnim čašama, sa važnom napomenom da je preterivanje u alkoholu strogo zabranjeno. Postavka stola treba da bude kompletna, sa svim pripadajućim tanjirima, čašama i escajgom, a ono što će učiniti sto romantičnijim jeste jedan niski cvetni aranžman ili cvetovi/latice razasuti po stolu i obavezne male sveće koje će doprineti osobenoj atmosferi večeri.

postavka stola

Svima jednostavno biće ukoliko se opredelimo za koktel zakusku. Odabir hrane treba da bude takav da može da se konzumira kao jedan zalogaj. Takav koncept nama olakšava serviranje i raspremanje, a gostima posluženje i sam izbor onoga što vole da jedu. Pustimo mašti na volju i prionimo na spremanje ukusnih sendviča raznovrsnih kombinacija namirnica, pitica, ukusnih peciva, slanih i slatkih kanapea, kompaktnih salata, manjih mesnih zalogaja, kao i sitnih kolačića. Sve to možete servirati na nekoliko tanjira, ovala i činija, naređati na čačkalice i štapiće ili staviti na posebne kašike za posluženje, tako da vam dodatni tanjiri, kao ni escajg neće biti neophodni. Dovoljne su samo salvete.

postavka stola

I definitivno najjednostavnije serviranje je u potpuno opuštenoj atmosferi, kada sebi želimo da priredimo veče uživanja ili napravimo potpuno neobavezno druženje sa bliskim prijateljima. Jedino tada je sve dozvoljeno. Jedino tada možemo da jedemo na nepostavljenom stolu, na podu, zavaljeni u fotelju ili na krevetu, bez escajga, pravila, čak i bez salvete 🙂