Kraljevsko srebro na našem stolu …

09.02.2015.

Christofle1

Da sam bila princeza u nekoj od čuvenih evropskih kraljevina 19. veka verovatno ne bih mogla da spavam na zrnu graška, ali bih sigurno koristila srebrni pribor za ručavanje “Christofle”, jer nije postojao dvor ili značajnija palata koji u potpunosti nisu bili opremljeni srebrninom izrađenom u manufakturi ovog znamenitog francuskog proizvođača. To i nije začuđujući podatak s obzirom da se od osnivanja kompanije, 1830. godine, pa do danas “Christofle” nametnuo kao vodeći evropski proizvođač luksuzne srebrnine koji je u svom razvoju uvek gledao unapred rukovođen kombinacijom tehnološkog i estetskog istraživanja i grandioznog profesionalnog napretka.

Na sreću, danas ne mora “plava krv” da teče našim venama da bismo posedovali velelepni primerak koji potpisuje “Christofle”.

Christofle2

Osnivač kompanije Čarls Kristofl 1842. godine patentirao je i otkupio prava na novootkriveni proces oblaganja zlatom i srebrom pomoću elektrolize i napustio je posao juvelira da bi osnovao prvu fabriku za proizvodnju srebrnog i posrebrenog pribora za ručavanje kao i stonog kuhinjskog posuđa izrađenog u ovom plemenitom metalu. Visoka reputacija omogućila mu je da ubrzo postane zvanični proizvođač predmeta od srebra za kraljeve Luja Filipa i Napoleona III, za čiji je trpezarijski sto od preko 50 metara, izradio monumentalni srebrni “central piece”(centralni aranžman) dužine tri, a visine i širine od po jednog metra.

1850.godine Napoleon Bonaparta poručio je za Jelisejsku palatu pozlaćeni escajg i od tada kompanija “Christofle” počinje da isporučuje svoje proizvode uglednim klijentima onoga doba, kao što su carske porodice Nemačke, Austro-Ugarske, Rusije, Meksika, Otomanske imperije i dr.

Christofle3

Za “Christofle” nikada nije postojalo nemoguće. Ni kada su polovinom 19. veka izradili deset metara visoku srebrnu statuu Device Marije za crkvu Notre-Dame de la Garde u Marseju, niti kada su postavili svoj monumentalni dekor – grupu grandioznih figura na zgradu opere u Parizu, kao ni kada su ostvarili želju kana Sadika Muhameda Abasija IV i od 300 kilograma srebra sačinili krevet bogatih intarzija sa vrenim ženskim statuama u prirodnoj veličini koje su se pomerale u ritmu muzike emitovane iz ugrađene muzičke kutije.

Varate se ako mislite da su samo svetske krune imale privilegiju da ostvaruju svoje srebrne želje. I poslednji srpski kralj iz dinastije Obrenović, Aleksandar, 1903. godine poslao je kompaniji “Christofle” svoj poseban zahtev za izradu escajga i nekoliko srebrnih dekorativnih predmeta u stilu Luja XVI iz kolekcije “Perles”, ali do realizacije porudžbine nikada nije došlo, jer je isporuku ove srebrnine našem dvoru sprečio krvavi Majski prevrat u kome su ubijeni Kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga.

Christofle4

Do početka 20. veka kompanija “Christofle” postaje poznata i priznata u celom svetu opremajući ministarstva, ambasade, parlamente kao i luksuzne hotele, pomorske kompanije i železnice. Iako je čuveni voz “Orient expres” prolazio kroz Beograd na svom putu od Pariza ka Istanbulu, nismo imali prilike njime da se vozimo, ali smo ga dobro upoznali iz knjiga Agate Kristi ili filmova o čuvenom detektivu Herkulu Poarou. E, pa upravo u tim savršenim luksuznim vagonima od 1883. godine moglo je da se obeduje sa “Christofle” escajgom, kao što i danas možete da uživate u odsjaju njihovog srebra prepuštajući se letu na bilo kojoj destinaciji u prvoj ili biznis klasi Air France aviona.

I dok su, između dva rata, samo odabrani putnici prekookeanskog broda „Normandija“ mogli da budu usluženi sa više od 45000 komada srebrnog posuđa koje je dizajnirao Luk Lanel, danas veliki broj hotela iz lanca “Ritz”, “Carlton”, “Hilton”, “Intercontinental”, “Radisson”, “Majestic” i dr. pred svoje posetioce iznose neprevaziđene “Christofle”, srebrne stone postavke.

Christofle5

Novo doba, sa novim socio-ekonomskim odnosima, novim navikama, unapređenim stilom i osobenim ukusom donosi simplifikaciju u prezentaciji stola, a do tada dominantni Art-Deco stil umnogome je uticao da se u potpunosti minimalizuju forme, svodeći ih na geometrijske i ortogonalne oblike korišćenjem svetlosti i senke kojim se postizao racionalni efekat.

Nikada, ali baš nikada više postavka trpeze neće biti tako eksluzivna kao u 19.veku.

Današnja dinamika življenja, novi trendovi i potrebe, uticali su i na redefinisanje ciljeva kompanije “Christofle” koja se specijalizovala za umetnost prijema, a savremene kolekcije ponudile su varijaciju stilova, formi i boja pristupačnih svakom domaćinstvu jer prate raspoloženje i instinkte konzumenata nudeći obilje kontrasta: od čistog klasicizma do najsavremenijeg dizajna pretočenog u srebro, kristal i porcelan koji zadovoljava i estetsku, ali i upotrebnu funkciju svakog od nas.

Christofle6

Iako je još pre 50 godina umetnički i dizajnerski pečat bio utiskivan u kreacije na srebru, saradnjom sa čuvenim Đio Pontijem, Linom Sabatinijem, Kristijanom Lakroa, Adamom Tihanijem i brojnim drugim kreativnim magovima, savremene kolekcije nose prepoznatljive elemente ostvarene imaginacije jednog Karima Rašida, Ora Ita, Toni Grila, Andree Putman, kao i mladih dizajnera umetničkog studija “Christofle” fabrike.

Upravo završeni “Maison Objet” u Parizu, predstavio je svetskoj publici najnoviju kolekciju “Madison 6”, nastalu kao omaž prvom ekskluzivnom butiku na Medison Aveniji, koja naglašava savršeni svet košnice kroz izuzetnu heksagonalnu temu, ponovljeno apliciranu na predmete od srebra, kao neprekinuti niz šest strana trougla. Kolekcijom koju sačinjavaju ramovi za fotografije, stoni aksesoari, dekorativne kutije, kristalne vaze i porcelanski set za ručavanje, ističu se dominantne karakteristike brenda: šestougao, košnica, potpis, obeležje, kao inicijacija u vekovno postojanje, trajanje i grandioznost.

Ne mogu se oteti utisku da su predmeti nove kolekcije po prvi put multifunkcionalni i potpuno uniseks. Jednostavna gravura u obliku saća, podjednako je prihvatljiva i za dame kao i za gospodu, a srebrne “posude” za sto mogu biti i podmetači, činijice, tanjirići, poslužavnici na koje ćemo servirati ukusnu hranu, ali i elegantni ukras svakog radnog stola na koje ćemo odlagati svakojake kancelarijske sitnice. Deo “Madison 6” kolekcije napravljen je u kombinaciji orahovog drveta i posrebrenja, što doprinosi oplemenjavanju i otopljenju plemenitog metala donoseći osećaj nežnosti i rasterećenost u svaki enterijer.

Christofle7

Savršenstvo „Jardin d’Eden“ kolekcije koju je dizajnirao Marsel Vanders i koja je od kada se pojavila izazvala nepodeljeno oduševljenje, ove godine upotpunjavaju velelepni, prirodom gravirani, svećnjaci. Prefinjeni „duborez“ baroknog stila na predmetima izlivenim iz srebra, savršeno ističe prepleteno lišće, cveće i krivudave linije, preciznim potezima utisnute kako na funkcionalne delove escajga za ručavanje, tako i na ostalo posuđe i dekorativne proizvode.

Moja omiljena …

Christofle8

„Christofle“ ne bi bio toliko poseban da nije uvek nepredvidljiv, inovativan, drugačiji, jedinstven. Kao rekvijem svojoj istoriji kraljevskog proizvođača, ove godine nas podseća na svoju čuvenu prošlost, izuzetnim limitiranim kolekcijama najčuvenijeg kraljevskog obeležja – krune. Martin Lorens Bulard upustio se u avanturu dizajniranja ovog magičnog simbola prestiža i moći, a minucioznim, napornim i preciznim ručnim radom majstora juvelirstva, nastao je savremeni, velelepni primerak vladarskog dostojanstva, kao veoma originalna caka i neuobičajena igra sa aktuelnim holivudskim šoubiznis trendovima.

Christofle9Christofle10

Danas mogu da spavam i na zrnu graška, ali bez odsjaja “Christofle” srebra ne mogu. Samo iz razloga što je ovaj vodeći svetski proizvođač ekskluzivnih predmeta vrhunskog kvaliteta i prepoznatljivog dizajna, transformisao jednostavan čin svakog obedovanja u veličanstvenu ceremoniju potpunog uživanja.