Dekoracija stola za slavu – saveti za dekorisanje slavske trpeze

17.11.2023.

Dekoracija stola za slavu predstavlja ključni element u pripremi jednog od najznačajnijih dana, nepoznatog ostalom svetu, koji krasi srpski narod i našu veru. To je dan kada se domaćini okupljaju sa porodicom i prijateljima da obeleže svog zaštitnika i svetitelja. Dekoracija stola za slavu nije samo stvar tradicije, već i izraz kreativnosti i pažnje domaćina prema gostima i doprinosi svečanoj atmosferi.

U nastavku teksta izdvojili smo nekoliko saveta uz pomoć kojih će vaša slavska trpeza zablistati u punom sjaju.

Osnove dekorisanja stola za slavu – boje i osnovna pravila

Postavljen trpezarijski sto sa čašama, tanjirima i escajgom

Lepo postavljen i dekorisan slavski sto, podjednako je uživanje za oko, koliko i za nepca. Za pravilno postavljanje stola potrebno je poznavati i pridržavati se nekih osnovnih pravila, dok su za dekoraciju, uklapanje boja, aranžiranje ukrasa i serviranje hrane zaduženi naša inspiracija i kreativnost.

Pre nego što počnete sa dekorisanjem, važno je razmisliti o bojama koje ćete kombinovati. Tradicionalno, slavski sto treba da odražava toplinu i skromnost, stoga se i često biraju toplije boje. Stolnjak bi trebalo da bude od prirodnih materijala poput lana ili pamuka, a možete dodati i trake ili čipku za dodatni ukras.

Ako ste nesigurni kako bi više različitih kolorita izgledalo na stolu, najjednostavnije je da se opredelite da uz šareno posuđe stavite jednobojni stolnjak i salvete, dok će belo posuđe više isticati stolnjak i salvete u nekoj jarkoj boji.

Ukoliko se opredelite za klasičnu, svečanu, formalnu postavku stola, celu površinu stola treba prekriti stolnjakom, koji bi trebalo da se spušta sa ivice stola još jedno 30-35 cm. Ako je slavska trpeza manje formalna, sto možete prekriti i ranerima (užim tekstilnim trakama) bilo da ih stavljate na već postojeći stolnjak, ili direktno na površinu stola.

Na središte stola treba postaviti centralni dekorativni ukras, koji je važan detalj svakog svečanog obeda. U središte slavske dekoracije stola možemo staviti slavski kolač, iznet na atraktivnoj tacni, većem tanjiru ili poslužavniku. Takođe, na centralnom mestu, može se naći i vaza sa cvećem, ukrasna činija ispunjena koštunjavim plodovima ili voćem, kao i elegantni svećnjak.

Dekoracija slavskog stola sa prirodnim elementima

Postavljen trpzarijski sto iz ptičije perspektive

Korišćenje prirodnih elemenata u dekoraciji stola za slavu ne samo da unosi toplinu i autentičnost u prostor, već i odražava bogatstvo naše tradicije koja je duboko ukorenjena u prirodi. Kombinacija svežeg cveća, grančica, lišća, voća i žitarica može stvoriti bujan i živopisan izgled, a ujedno dodati rustični šarm slavskoj trpezi.

Elementi poput kamena ili drveta mogu se koristiti za izradu podmetača za posuđe ili kao osnova za svećnjake i vaze.

Dekoracija stola za slavu – postavljanje stola kao važan element

U zavisnosti od broja gostiju na sto je neophodno postaviti tanjire. Pravila za postavljanje tanjira zavise od tipa obeda. Pošto je slava svečani, porodični događaj, na stolu bi trebalo da se nađe podmetni tanjir, iz koga se ne jede, a na koji se postavljaju ostali tanjiri, onim redom kojim se hrana iznosi. Ovaj tanjir se ne sklanja sa stola sve do kraja obeda, a njemu može biti odmah postavljen i manji tanjir za predjelo. 

Pravilo je da se tanjiri odnose sa stola po završetku svakog jela i da se donose novi tanjiri za naredno jelo. Tanjire treba postaviti nekoliko santimetara od ivice stola, a razmak između njih jednak je razmaku sedenja između gostiju i treba da bude približno jednak širini dva tanjira. Ukoliko se poslužuje salata, tanjir manjih dimenzija ili činija, treba da stoji sa leve strane osnovnih tanjira.

Prilikom postavljanja escajga postoje stroga pravila koja se ne smeju narušiti. Pribor za jelo koji će se prvi koristiti (za predjelo) stavlja se najdalje od tanjira, a onaj koji će se koristiti poslednji (za glavno jelo) stavlja se najbliže tanjiru. Viljuška se postavlja levo od tanjira, a nož i kašika desno (ovo važi čak i ako znate da će na tom mestu sedeti levoruka osoba). Prilikom jela uvek uzimajte onaj pribor koji je najudaljeniji od tanjira, a kako se menjaju jela pred vama, tako i vi menjajte pribor. 

Noževi se postavljaju sa oštricom okrenutom prema tanjiru, a ukoliko nema jela koje se konzumira kašikom, ona se neće postaviti. Ako je u pitanju posna slava i za glavno jelo se isključivo servira riba, onda se postavljaju viljuška i nož za ribu, viljuška, takođe, sa leve, a nož sa desne strane. 

Auto Draft

Jedini dopušteni izuzetak od ovih pravila je kada su na jelovniku specijaliteti koji se jedu samo viljuškom — tada se viljuška postavlja desno od tanjira. Pribor za desert (viljuščice i kašičice) postavljaju se s gornje strane tanjira jedno pored drugog, ali tako da je drška kašike okrenuta prema desnoj strani, a drška viljuške prema levoj. 

Čaše za sve vrsta pića koja ćete posluživati, osim čaša za desertno vino, koje se iznose na kraju obeda, pri serviranju deserta, postavljaju se iznad tanjira sa desne strane, s tim što se čaša za vodu stavlja prva, a čaše za vino pored nje. Ako ćete služiti više vrsta vina, čaše se postavljaju onim redom kojim će se koristiti — najbliže tanjiru je ona čaša iz koje će se prvo piti. Glavna vinska čaša treba da stoji tačno iznad vrha noža koji je predviđen za glavno jelo.

Iako se tanjiri menjaju posle svakog jela, čaše ostaju na stolu do kraja ručka ili večere dok se, na početku obeda, sa stola sklanjaju sve čaše za koje se gosti nisu opredelili.

Jedina i neprikosnovena pravila odnose se postavljanje tanjira, pribora za ručavanje i čaša, dok je ostala dekoracija stola za slavu, mesto i način postavljanja salveta, posuda za serviranje hrane (činija za salatu, posuda za priloge, ovala za meso, činija za sosove…), korpi za hleb, posuda za začine, kao i ostalih pomagala prilikom serviranja hrane stvar lične kreativnosti i snalažljivosti.