Bezobrazno dobro …

21.10.2014.

Bezobrazno dobro

Muškarci će me razumeti kada im kažem da zamisle kakav osećaj može biti kada ih do zlatne lože na trci Formule 1 u Monte Karlu dovezu u „Bugatti Veyronu“, a zatim posluže idealno temperirani „Balthazar Chateau Margaux 2009“ iz „Riedel“ čaše kao i odabrane “Cohiba Behike” ili „Gurka“cigare, dok oni, osluškujući turiranje ljutih mašina u očekivanju starta, kao nehajno pogledaju na svoj „Patek Philippe Sky Moon Tourbillon“ pitajući se da li je pravo vreme da zatraže od „Vertu“ Concierge Servisa rezervaciju Kraljevskog penthaus apartmana u „President Wilson“ hotelu.

Žene će me razumeti kada im kažem da zamisle kakav osećaj može biti kada sa pozivnicom za trke konja „Royal Askot“ u „Hermes Birkin“ tašni, sa ekstravagantnim šeširom „Philip Treacy“ i zvonkim kuckanjem vratolomnih potpetica crvenog đona „Christian Louboutin“, vrat obgrle „Harry Winston“ čudesnom ogrlicom nepreglednog niza dijamanata i kao propusnicom od nekoliko kapi „Clive Christian“ parfema na pregibima zglobova, zamamno u ruci drže „Riedel“ čašu „Shipwrecked 1907 Heidsieck“ šampanjca, strepeći nad trenutkom kada će čistokrvna grla jurnuti galopom.

Bezobrazno dobro1

Pričam o osećaju, a ne o doživljaju. I ne plediram za jednakost. Niti za istovetne osećaje, niti za jednake doživljaje. Nikako. „Jednakost je plod mašte. Jedan čovek uvek mora biti viši“, kaže latinska poslovica. Moralno, duhovno, intelektualno, profesionalno, estetski, kulturološki… Da nema različitosti, ne bi bilo ni lepote sveta.

Iako najveći deo pobrojanog nikada nećemo imati, niko nam ne može zabraniti da zamišljamo, priželjkujemo, maštamo, sanjamo… ništa ne košta, a dobro nam čini. Čineći dobro sebi činimo ga i drugima, a to je najveći dar i nemerljiv luksuz današnjice. Ni ja nisam drugačija od drugih. I ja maštam, i to opako…

Bezobrazno dobro2

Maštam, dok nogama čvrsto stojim na zemlji. Maštam o…

… usamljenom dvorištancetu ušuškanom u zelene slapove egzotičnih biljaka svih udaljenih meridijana, koji me opuštaju šapatom svojih krupnih listova izvodeći ples nošen vetrom, unutar koga se velelepno prostire „Lalique“ – „Riba fontana“, senzualna kombinacija reljefnog i glatkog kristala, sjajne i satinirane obrade, dopunjena delikatnim linijama nalik na slapove vode. Pomisao na 360 kilograma kristala koji je mukotrpno ručno obrađivan mesecima, samo da bi zadovoljio moju želju o posedovanju i istakao ljupku prirodu transparentnog kristala u ovom umetničkom delu izuzetno komplikovanog dizajna, čini me još opijenijom i ponosnijom na svoj „san o sreći“.

Fish Fountain Lalique

… harmonično uređenom domu opremljenom bezvremenim komadima nameštaja nove kolekcije „Lalique“, inspirisanim Art Dekoom, uklopivim u svaki luksuzni enterijer i neprolaznim u svojoj lepoti koja premošćava raskorak između tradicionalnog i savremenog. Očarana sam ogromnim potencijalom kristala u arhitekturi, otpornijim od mermera, i smelosti da majstorskim tehnikama njegove obrade nastanu monumentalna dela, fontane, stubovi, atrijumi, pregrade, osvetljeni paneli, lajsne, ukrasi na krupnim komadima ručno izrađenog nameštaja, koji u harmoničnoj kombinaciji sa grafičkim oblicima neverovatno apsorbuju svetlost, čineći da se u svom domu osećamo kao u suncem obasjanom dvorcu. Ostajem opijena magijom kristala koji se prelama sa rukodržača stolica, stolova i kreveta, panela koji isijavaju sa stranica vitrina, kredenaca, polica, ormara, sa kašmirskih prekrivača i jastučića koji me nežno greju odvodeći me u beskrajni svet lepote vekovnih „Lalique“ simbola beskrajnog floralnog i animalnog prostranstva.

Lalique room

… grandioznom „Lalique“ trpezarijskom stolu „Cactus“ čije postolje „cveta“ i širi se u masivnim listovima te sukulentne biljke koji imaju velelepnu teksturalnu strukturu izrezbarenu mnoštvom detalja. Kao kontrast bogatoj razuđenosti postolja, prostire se izrazito monumentalna, teška, ravna površina ploče, nepregledna, kao morsko prostranstvo. U prijatno popodne okupljeni oko njega uživamo u lagodnom ćaskanju i grlenom smehu okruženi prijateljima, neobavezno se služeći đakonijama, s’ ljubavlju spravljenim, dok kristalni spiralni ukrasi prate ritam svetlosti i našeg razgovora. Veličanstvenost ovog stola, koji izaziva divljenje i najprobirljivijih poznavaoca, osim što otkriva kreativnu genijalnost i nenadmašnu umešnost, postaje simbol autentičnosti i neponovljivosti, donoseći i našim nepcima i našim srcima nepodeljenu radost.

Cactus table

… nepreglednoj stepi prošaranoj belinom zaostalog snega među bokorima novih prolećnih izraštaja. Čujem galop i u daljini vidim paradu razigranih konjanika kako iz davnašnjih vremena vratolomno jure pravo sa Orijenta, iz naših snova. Slobodni, veseli i raskošni, veličanstveno vanvremenski, odvažni saučesnici u prepletaju kultura, ovi konji su tu da bi me izazvali. Upravo tom, kompleksnom i prefinjenom dekoracijom u stilu persijskih minijatura, sa formom inspirisanom konjima, „Hermes“ porcelanskim servisom za ručavanje, „Cheval d’Orient“ koji oživljava put svile, karavane i gostoljubivost Orijenta, postavila bih sto za ručavanje.Na otmeno izatkanom modelu tamno crvene, zlatne i jarko plave boje nastaju oblici kao eho najplemenitijih zapadnih tradicija: savršeno oblikovani tanjiri, šolje sa malom stopom,osavremenjene supijere sa širokim, elegantnim drškama, brojne činijice i posude za hranu, tacne za kolače, cvetne vaze… Ova neprolazna „Hermes“ kolekcija, razuđena u velikom broju vrhunski izrađenih predmeta, doneće svakom domu čaroliju u potpunom uživanju svih čula.

Hermes Cheval d'Orient

… masivnom srebrnom escajgu na kome se u zamamnom plesu razbuktavaju slapovi dijamanata, tih neprolaznih ljubavnika svih žena sveta. Jedinstven, neponovljiv „Christofle“ pribor za ručavanje svojom viševekovnom istorijskom pričom pruža nam ruku uvodeći nas u raskošne carske palate najveličanstvenijih vladara prošlosti, nekolicine Lujeva, koji su filigranskim estetskim osećajem stvarali prefinjene hedonističke korake kojima se učimo i danas. Hiljade razigranih ljubavnika, uvijajući se po belini naših ruku, džentlmenski nas, na podijumu užitaka, uvlači u trans božanske igre, podižući vrednost ovog sjedinjenja na preko 70 karata. Obučen u nizove dijamanata najfinije čistoće ovaj personalizovani escajg, koji iziskuje nekoliko meseci predanog rada, smelo reinterpretira klasiku, a vrhunac glamura predstavlja uživanje u draguljima pod prstima, koji otkrivaju i ukuse hrane sa jedinstvenom, osobenom notom.

Christofle escjag

… božanskom piću koje dosipam u elegancijom izlivene kristalne čaše proizvedene u najstarijoj francuskoj kristaleriji „Saint Louis“, još davne 1913. godine. Tako običan, svakodnevno koriščćen predmet, čaša, u modelu „Thistle Gold“ pretvara se u najveličanstveniju umetničku, ručno duvanu i precizno graviranu, kreaciju. Za svaku čašu neophodno je 25 dana predanog rada 10 majstora duvanja stakla i 15 drugih čarobnjaka, koji svu pažnju usmeravaju na sečenje, graviranje i dekoraciju zlatom, koje se u tečnom stanju, malom četkicom nanosi na kristal, peče i dugo polira ahatnim kamenom, da bi pred nama zasijalo savršenstvo čička optočeno laticama sunčevog oblika i njegovim blago bodljikavim listovima. I kao završnu mirisnu notu dobijamo da svako piće posluženo u ovoj čaši predstavlja izvanredno zadovoljstvo.

Sa kristalnim „Saint Louis“ čašama „Thistle“ optočenim zlatom, srebrnim „Malmasion Diamonds“ escajgom, uz „Hermes“ porcelan „Cheval d’Orient“ i na kristalnom „Lalique“ stolu „Cactus“, gozba može da počne…

Saint Luois Thistle

… čežnjivom pogledu usmerenom ka polici „Lalique“ vitrine iz prvog sna, na kojoj se baškari „Meissen“, jedinstvena “Snowball blossoms”, vaza. Čak ni pruski kralj Frederik Veliki nije odoleo opojnom efektu ovog miomirisnog predmeta naručujući od 1760. godine svaki put po 6 primeraka. Zamišljajući je, ne mogu prvo ne primetiti raskošne gomile nežnih, paperjastih cvetića koji obavijaju glatku, snežnu, porcelansku površinu vaze, a onda se mogu zakleti da čujem druželjubivo ćaskanje šarenolikih ptica pevačica koje deluju kao da su žive i koje dajući virtuelnu, četvrtu dimenziju ovoj vazi, kao da se spremaju za bravurozni uzlet u nebeska prostranstva. Iako namenjena za bogate bukete cveća, neću ih u nju stavljati, jer i sama lepota bokora nežnih izdanaka može naružiti veličanstvenost ovog raritetnog primerka vrhunske umetnosti.

Snowball Blossom Vase

Pričala sam o osećaju, a ne o doživljaju.­­­­ I nimalo nije bolno po nas, niti ugrožavajuće po druge ako se ponekad prepustimo sanjarenju, ako na tren pobegnemo iz sumorne svakodnevice u neke izmaštane svetove. Samo pripazimo, da se u njima ne izgubimo i ne pogubimo veze sa stvarnošću. Svoj jedini, mali, kratki trenutak života treba proživeti neprestano uživajući u svakoj jednostavnosti od koje je satkan, hodati po realnosti, gledati u lice izazovima i ponekad nestati u lepoti mašte.

Sanjajte svoje snove, a ja ću se već nekako snaći…

Dusanka Djogo Antonovic