Muskarac

Iako bi naslov, zbog otetog uzdaha, mogao navesti da pomislite da ću pisati o svim (ne)mogućim mukama na koje nas naši dragi muški bacaju, nije mi u planu da feminističkim parolama i kriticističkim uzvicima pobrajam sve nelogičnosti, kolizije, nerazumljivosti, iznenađenja, zapanjenosti, nesnađenosti i šokantne različitosti koje nas zapljuskuju sa obale tog drugog pola. Sa ovoliko godina iza sebe verujem da sam uspela da uklavirim matricu ponašanja, impuls delovanja, instinkt življenja, emotivne valunge tih divnih bića, za koje literatura veli da potiču sa Marsa i da ležerno i rasterećeno nastavim da ih prevodim na pravila koja važe na Veneri. Učinite to i vi, drage moje dame i ulepšaćete sebi življenje. Ovde ću govoriti samo o jednoj muci koju nam zadaju – o izboru poklona kojima ih možemo obradovati.

Poklon

Bilo da je u pitanju muškarac koji nam je emotivno blizak, poslovni partner ili poznanik, sigurna sam da nas strefi glavobolja svaki put kad pomislimo šta bi smo im mogli kupiti povodom rođendana, godišnjice, praznika, proslave ili prilikom obične posete. Jer, začarani krug vrti nas neprestano između košulje-kravate-kaiša-novčanika-sata-parfema, kada nam je primalac blizak, ili flaše pića, olovke, rokovnika, kao i nekog kancelarijskog pomagala, kada ga površno poznajemo. I tako „Jovo nanovo“. Nimalo inventivni, svesni da smo nebrojeno identičnih poklona već darivali, nezadovoljni svojom maštovitošću, nervozni zbog prirode pola koji se ne šminka, nema celulit, ne macka dnevne, noćne, antirid kreme, ne nosi nakit, ne zaogrće se ešarpama (ovde govorim o muškarcima u konzervativnom smislu te reči), katkada ljuti na one koji nas svojim navikama sužavaju u razmahu imaginacije i kreativnosti, uvek smo u spazmu pred odlazak u kupovinu i uvek je obavljamo u poslednjem trenutku pribegavajući „već viđenom“.

Muka u kupovini

Hajdemo na tren da pobegnemo od rutine…

Zatvorimo oči i zamislimo našeg muškarca kome se približava neka značajna proslava. Heeeeejjjjj, ne tako kako smo započele… taj put neće nas dovesti do odabira idealnog poklona za Njega, već ušuškati u zagrljaju i otpremiti na putovanje beskrajnim prostranstvima strasti, a one nam neće rešiti nedoumicu šta mu pokloniti. Ili, možda hoće… O.K. nećemo ga zamišljati, nego se prisetiti njegovih hobija, interesovanja, pasija, ljubavi… Koliko god nam bilo teško da priznamo, pored nas, sigurno je da voli još nešto. Recimo, neki sport, čamce, automobile, neko posebno piće, jelo, možda je strastveni pušač, ili, pak, voli da vreme provodi u kuhinji. Saznajmo da li je kolekcionar, hobista, poseduje li kreativne i umetničke sklonosti i prisetimo se da li je skoro pričao da mu je nešto preko potrebno. Posvetimo tom muškarcu par minuta našeg vremena ušunjavajući se u njegovu auru. Osetimo duboko u sebi sve njegove damare i snove. Napregnimo malko svoje „sive ćelije“ i sigurna sam da ćemo iznedriti ideju za najbolji mogući poklon.

Čaša za viski

Ukoliko nam to ovoga puta nije pošlo za rukom, biću slobodna da iznesem nekoliko predloga, a vi, ako u njima vidite i nekog svog muškarca, bilo da je u pitanju „prijatelj srca“ ili poslovni partner, ne ustručavajte se da proberete ono najbolje, da mu kupite, poklonite, pa da u zdravlju i sreći koristi.

Nema osobe koja u trenucima opuštanja ne uživa u svom omiljenom piću, bilo da je to jutarnja kafa, popodnevni čaj, neka kratka žestina ili dugi kokteli, božanski vinski nektar ili hladno pivo, a možda i osvežavajući sokovi ili jednostavno voda. Tako i naš muškarac ima svoj voljeni napitak i veoma drži do toga da mu bude serviran na pravi način. To prvo podrazumeva adekvatnu čašu koja, šta god da se iz nje servira, mora biti čvrsta, jaka, dominantna, glomazna, da stabilno i sigurno leži u šaci, jer jedino na taj način čari omiljenog pića ispoljavaju svoju punoću. Izbor posebne čaše za posebno piće našeg posebnog muškarca, uvek će biti pun pogodak. Znajući navike, kupite mu pravu čašu („Riedel“, „Villeroy&Boch“, „Rosenthal“) za omiljenu vrstu vina, piva, viskija, rakije, konjaka, martinija, šotova ili nekog drugog pića, a kao dodatni poklon kojim možete upotpuniti set, a samim tim i užitak, ili ga sačuvati za neku drugu priliku, odaberite i adekvatnu flašu za odabrano piće. Verujte mi, biće oduševljen.

Nachtmann dekanter

Naredne prigode samo će nam samo olakšati izbor, jer ćemo poklonjene čaše dopunjavati brojnim pratećim programom artikala kojima ćemo užitak u ritualu prilikom serviranja omiljenog napitka činiti sve većim. Tu prvenstveno mislim na elegantan otvarač za flaše, termometar za vino, praktični sekač folije na flaši, ukrasni prsten za flašu koji će onemogućiti podlivanje pića i flekanje stolnjaka, ali i ostale izuzetno funkcionalne i svima potrebne predmete kao što su kibla, posuda za led, drobilica leda, set pomagala za spravljanje koktela, šejker ili neku specifičnu profesionalnu spravicu namenjenu isključivo za osobeni hedonistički momenat našeg muškarca. Ukoliko je strast prema cigaretama ili pak cigarama podjednaka kao i prema nama, moćna pepeljara, sekač za cigare ili hjumidor (kutija za čuvanje cigara) biće pun pogodak. Vrhunac će biti dostignut.

Pepeljara

Samo mi nemojte reći da ne znate koje je Njegovo omiljeno jelo. Ako zaista ne znate, na poklon zaboravite, a ako znate onda sam sigurna da vam je dobro poznato neprestano gunđanje kako noževi nisu dovoljno dobri ili dovoljno oštri da bi mogao savršeno da prigotovi sastojke za njegovo spravljanje. Zato, ono na čemu svaki muškarac insistira, pa makar i jednom godišnje ušao u kuhinju, jeste perfektan set noževa. Poklonite mu ga.

Poznajem brojne pripadnike jačeg pola koji uživaju u pripremi nekih njima dragih jela, naročito u dvorišnim druženjima, kada njihove kulinarske sposobnosti najviše dolaze do izražaja. Verujte, u tome su pravi virtouzi. Bilo da je roštilj njihov rejon, kotlić ili ražanj, svaki maestro, a takav je i naš muškarac, insistira na tome da poseduje dovoljno dobar pribor kojim na najlakši i najbrži način može iskazati svoje vratolomije. Za to mu je svakako potreban „WMF“ set za roštilj, hvataljke, žice, viljuške, posebne šerpe za pripremanje određene vrste mesa kao i posude za čuvanje hrane. Odaberite adekvatne i radost neće izostati.

A kada je za trpezom, valjalo bi da sve bude servirano i postavljeno po PS-u. Poseban pribor za ribu, za stek ili špagete, svakako je mnogo praktičniji od svakodnevnog, a tanjiri i posude za serviranje određene hrane ukoliko nisu adekvatne umanjuju užitak konzumiranja. Zato razmislite da li voli paste ili biftek, određenu vrstu povrća ili neko domaće kuvano jelo, ribu i morske plodove ili specijalitete neke egzotične kuhinje i kupite mu i tanjir, posude i pomagala namenjena samo toj vrsti hrane. Videćete na njegovom licu osmeh, a to je upravo ono što želimo poklonom da izmamimo.

Do nedavno sam se slagala sa svima koji dele mišljenje da su ovi predlozi glupi, ne očekujući navođenje argumenata za takav stav, ali dugogodišnje iskustvo u prodaji i mene samu je demantovalo. Koliko god to nama zvučalo prozaično, muškarci su željni ovih i ovakvih proizvoda, jer im upotpunjuju užitak u nečemu što je postalo svakodnevna rutina, u jelu i piću. I otkriću vam jednu tajnu: dolaze u moju radnju sa ovakvim zahtevima, nedostaju im i sami ih sebi kupuju.

Roštilj

Ne treba mnogo lutati i gonetati da bismo bile sigurne da svaki, ama baš svaki, muškarac svoju profesiju, svoj posao i karijeru neguje kao zvezdu vodilju života i da je mrtva trka kome će pre pokloniti svoje vreme i svoju emociju, njoj ili nama. Verovatno je nestalo početne ljubomore prema ovoj konkurenciji i njegovu opsednutost profesionalnom stranom medalje prihvatili smo kao retku biljku negujući je podjednako opsesivno kao i on sam. Naučile smo da je njegov radni prostor zabran koji mora biti savršeno uređen, tako da kancelarija ima počasno mesto i prioritet u iskazivanju sopstvenosti, dominacije i stila.

Nema muškarca kome radni sto nije važniji od bračnog kreveta i zato će više insistirati, voleti i obradovati se ukoliko poklonom ulepšamo njegovog vernog saradnika i sapatnika u poslu. Masivni „Wedgwood“ setovi za kancelarijski sto koje sačinjavaju kožna mapa, držači za olovke i hartiju, sekač za papir i ostala mnogobrojna radna pomagala neodvojivi su deo svakog poslovnog muškarca koji jeste ili želi da bude uspešan. Eto dobre ideje za poklon. Kada tome dodamo i detalje poput stonog sata, pepeljare, rama za fotografije u kome će se možda naći i naša slika, ukoliko smo zaslužile toliku počast, imaćemo nepresušno vrelo darova kojima ćemo ih uveseljavati narednih godina.

Wedgwood kolekcija

I muška kancelarija zahteva malo dekoracije, tako da je obavezna i poneka vaza sa cvećem kao i činijica u koju će staviti grickalice ili slatko posluženje. To sigurno neće biti dovoljno da oplemeni radni prostor, pa je neophodno dodati još neki ukras, koji neće narušiti utisak profesionalnosti i moći koji treba da je dominantan. Predlažem kristalnu („Swarovski“, „Lalique“) ili srebrnu („Christofle“) monumentalnu figuru snažne, samouverene, dominantne životinje, kao što su orao, delfin, slon, panter, bik, konj, zmaj, univerzalnih simbola snage, moći, gordosti, brzine, osvajanja, vladanja, nesputanosti i trajanja. Efekat će biti postignut.

Swarovski limitirana edicija

Kada smo ukrasili kancelariju i našeg muškarca valja stilizovati za posao. Ne puštajte ga da izađe iz kuće bez dobrog priveska za ključeve od njegovog ljubljenog četvorotočkaša. One od kuće možda će i zaboraviti, ali ove sigurno neće i često će sa „pravim“ razlogom završiti, kao nemarno spušteni, na nekom svima vidljivom mestu. Idealno je da privezak za ključeve bude izrađen u srebru i da sadrži ugraviranu posvetu, inicijale ili bar vama dobro znani datum, jer to skrovito mesto biće poznato samo njemu, a mi ćemo biti sigurne da nas neprestano ima pred očima.

Njegova aktovka ili džepovi, takođe su skrovište za brojne sitne simbole prestiža i moći, počev od penkala ili hemijske olovke zadenute za unutrašnji džep sakoa, futrole za vizit karte koju će često otvarati da bi prilikom novih upoznavanja predao znak svog identiteta, USB-a na kome pohranjuje podatke o svom postojanju i trajanju, pa sve do klipsa (štipaljke) za novac koja je mnogo dragoceniji pokazatelj moći od običnog novčanika. Svi ovi sitni predmeti njima su veoma dragoceni, pa ako se potrudimo da ih pribavimo i to optočene srebrom i sa potpisom nekog znamenitog dizajnera, a ima ih „Christofle“, bićemo voljene i duže nego što možemo pretpostaviti.

I na kraju, dok mu popravljamo kravatu ispraćajući ga na dugo putovanje do kancelarije, ne treba zaboraviti na jednu malenu stvarčicu koja će ga izdvojiti iz mase istovetnih, dobro ukrojenih tamnih odela koja hode ulicom. Neka se naš muškarac razlikuje od ostalih po ukrasnoj dugmadi koja će ulepšavatimanžetne njegove košulje. Biće isti, a tako drugačiji. Biće poseban.

Dugmad za manžetne

Šta god od predloženog, kao i nešto iz mnoštva neizrečenog, darivali Njemu, poklon je neophodno svečano upakovati i nipošto ne zaboraviti jedinstvenu, efektnu, ličnu, emotivnu ili simboličnu poruku koja će suštinski predstavljati pravi poklon, dok će odabrani predmet biti samo njen prateći deo.

PRIJAVITE SE ZA NAŠ NEWSLETTER

 

Vi ste uspešno prijavljeni!

Share This